Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог
Автор: kalinvv Категория: Лични дневници
Прочетен: 409884 Постинги: 72 Коментари: 519
Постинги в блога от Януари, 2008 г.

Всеки ден по новините и пресата ни повтарят, че се води война срещу тероризма. Тероризъм очевидно има. Самата война е тероризъм.

Ако се върнем във времето преди 25 години, ще видим как администрацията на САЩ решава да застане зад харизматичната фигура на перспективния млад строителен предприемач Осама бин Ладен. Той е този, който реално може да се бори с руснаците в Афганистан. Човек с желязна воля, смелост и непоклатима решителност. По-късно, по време на разпада на СССР, той е човекът, който ще окаже решителната помощ да бъдат изкоренени последните остатъци от комунизма в много бивши съветски републики. Със своя опит той за дълго време може да принуди Русия да се занимава със своите вътрешни проблеми в Чечня и да не застрашава ни най-малко световната хегемония на най-великата страна.
 Трябваше да дойде 2001-ва, за да може цялата тази концепция да рухне напълно дори и в главите на най-силно убедените и привърженици.
 1983-та
imageСаддам се ръкува приятелски с Доналд Ръмсфелд, който му праща поздрави от президента Рейган. Знаел ли е иракския диктатор какво ще се случи след някакви си 20 години? Едва ли. Обаче Осама вероятно е бил напълно наясно, че приятелството със САЩ няма да трае завинаги, така както преди него и Сталин е знаел, че дружбата с Чърчил и Рузвелт няма да продължи след войната.

Повод за това, което пиша, е една новина, която прочетох преди малко. "Саудитска Арабия получава от САЩ оръжие за $20 млрд", съобщава news.bg.

Нека припомним някои факти, които за местните араби са добре известни, но за които западният човек е в пълно неведение.
 imageГосподстваща секта в Саудитска Арабия са уахабитите. Това е най-радикалното течение в сунитския ислям. основано е през 18-ти век от Абдул Уахаб, който обявява всички околни мюсюлмански племена за неверници, поради това че не се придържат стриктно към нормите на исляма. От 1932г. уахабизмът става държавна религия. Саудитска Арабия е една от последните по същество феодални държави. Тя е абсолютна монархия. В Саудитска Арабия жените нямат право на шофьорски книжки, продажбата и употребата на алкохол е абсолютно забранена. Всред методите на изпълнение на смъртно наказание и до днес се практикува "убиване с камъни". Феодалната държава финансира почти всички строежи на нови джамии в бившите соцстрани през последните години. Това е държавата, благодарение на която ислямът е най-бързо разрастващата се религия в последните две десетилетия. Именно уахабитските отряди нанасяха най-големи поражения на руските войски в Чечня. Саудитска Арабия е държавата, чието законодателство най-стриктно е съобразено с религиозните норми на шериата. За сравнение, в Иран например, въпреки, че е държавното устройство е вдъхновено от ислямската революция, жените имат право не само да карат автомобил, но дори да участват в политическия живот.
 Саудитска Арабия е държава, която пряко застрашава дори българския държавен суверенитет. В Родопите в последните години бяха построени толкова джамии, колкото не е имало дори по "турско" време.
 Очевидно става дума за грешки, които биха могли да имат огромни последици в недалечното бъдеще. Време е да скъсаме с мита, че САЩ е държавата, която се бори с ислямския фундаментализъм, след като именно САЩ го въоръжава.
 Сваленият режим на С. Хюсеин беше форма на светска диктатура, подържаща преди нападението над Кувейт активни връзки със Запада и радващ се тогава на симпатиите на западните страни. Режимът на уахабитите, който Буш нарича "нашите приятели" във вътрешната си политика никога не е допускал дори късче от западната култура и "приятелството" му с администрацията на САЩ винаги изцяло се е крепяло на лични облаги и интереси. Американската политика никога не е била насочена срещу исляма и подкрепата за Израел не би могла да обърне везните в обратна посока, след като именно с американска подкрепа в последните години ислямът зае твърди позиции в няколко бивши съветски републики, големи части от бивша Югославия, и не на последно място България. 

Категория: Политика
Прочетен: 2869 Коментари: 4 Гласове: 0
Последна промяна: 19.01.2008 22:03
Търсене

За този блог
Автор: kalinvv
Категория: Лични дневници
Прочетен: 409884
Постинги: 72
Коментари: 519
Гласове: 704