Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог
Автор: kalinvv Категория: Лични дневници
Прочетен: 409267 Постинги: 72 Коментари: 519
Постинги в блога от Декември, 2010 г.

Няма да даря нищо! Но аз поне съм честен да ви кажа истината. Но ако сте се вързали на мен, сто процента ще се вържете и на някой измамник. В най-добрия случай просто ще се забавлява на ваш гръб, но може и да ви убеди да му дарите нещо.

Съществува един сайт http://urbanlegends.about.com/, който колекционира мълви, в които много хора са повярвали. Съвременните технологии позволяват тези мълви да се разпространяват мълниеносно чрез т. нар. "верижен спам"

Верижният спам се разнася подобно на вирусна зараза. Всеки "хванал се" го разнася всички, с които има контакт и така мълвата се предава с геометрична прогресия. Обикновено мълвата е хитро структурирана. Има два модела за това - заплаха или стимул. Заплахата обикновено се изразява в това, че ако не разпространяваш спама, ще се случи нещо лошо. Стимулът може да бъде не само егоистичен, той може да се изразява в подкрепа на мнима благотворителна кауза например или "необходимост" да разпространиш важна информация, за да предпазиш приятелите си от опасен вирус, например.

За съжаление, макар че отдавна имам идеята да колекционирам верижния спам, ми е трудно да издиря десетките съобщения, спадащи в тази категория, които съм получавал. Затова смятам да започна със скромна бройка, която с времето няма как да не нарастне, тъй като въпреки че съм предупредил приятелите ми да не ми препращат никакви такива неща, те продължават да го правят. Ще се радвам тук или на бележки да помагате с попълването на колекцията.

1. ХАИТЯНСКИ СПАМ

Земетретресението в Хаити, довело до колосални разрушения предизвика вълна от (псевдо) благотворителен спам. Само във фейсбук се появиха десетки групи, обещаващи, че за всеки новоприсъединил се към съответната група ще бъде дарена някаква сума за Хаити.

http://www.facebook.com/pages/For-every-person-that-joins-I-will-donate-50c-american-to-Haiti/299108598501 (дарява 50 цента)

http://www.facebook.com/pages/For-Every-Person-Who-Join-I-Will-Donate-0003-to-Haiti-To-Help-Them/260342761573 (дарява 3 цента)

http://www.facebook.com/pages/FOR-EVERY-PERSON-THAT-JOINS-ILL-DONATE-L1-TO-HAITI-HELP-HAITI/250039996614 (Дарява един британски паунд)

http://www.facebook.com/pages/FOR-EVERY-PERSON-THAT-JOINS-WE-WILL-DONATE-1-TO-HELP-PEOPLE-IN-HAITI/256901668415 (дарява един долар)

Имаше и още, но може вече да са закрити. Е, никаква сума никой не е дарявал по този начин, но пък се видя, че този свят е пълен с балъци.

За повече инфо за хаитянския спам потърсете в интернет търсачките. Аз съм щедър и ще дам два линка (на английски.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/8460791.stm (четете надолу след Promises, promises )

http://redtape.msnbc.com/2010/01/fake-fundraising-efforts-for-the-haiti-disaster-are-spreading-like-wildfire-on-facebook-dozens-of-fan-pages-have-been-set-up.html

2. SKYPE ЩЕ ТРИЕ АБОНАТИ

" поради изключително големия брой абонати в Skype, вече наброяващи 800 милиона, нашият сървър изпитва сериозни затруднения. Сега стартирахме кампания за изтриване на неизползваемите скайп акаунти. Изпратете това съобщение до поне 15 от абонатите си, които са на линия, за да ни покажете, че сте активен потребител на Skype. Aко не го направите до 2 дни вие ще бъдете определен като неактивен Скайп потребител и вашият акаунт ще бъде замразен за неопределен период от време."

получено на 23.12.2010 г. по Skype. Имам спомени, че съм го получавал и по-рано.

3. ВИРУС ПО SKYPE РАЗБИВА ЦЕЛИЯ ХАРДУЕР

Кажи на всички от листа с контактите ти в Skype, да не приемат никой с името " emil_98 " защото това е вирус който поврежда целият хардуер!Задължително го предай на всички в листа с контактите си, защото ако някой от тях го приеме, ще зарази и теб автоматично.Предай го дори и на хората които са извън линия.

Как поврежда ЦЕЛИЯТ хардуер, не е ясно. За разбиращите от хардуер звучи смешно. Добре, разбирам да се измисли някакъв свръхнапреднал върус, който да кажем да овърклоква процесора до дупка, ама целия хардуер няма как да разбие с гаранция. Впорчем, възможно е emil_98 да е жертвата, тоест някой по този начин да е решил да му отмъсти, демонизирайки го (впрочем съвсем ефикасно).

4.ПОДАРЯВАТ НЕТБУЦИ

"Компанията Ericssonраздава безплатно преносими компютри, с цел да се противопостави на Nokia, която прави същото. Ericsson желае да разшири своята известност. по тази причина Ericsson раздава безплатно новия преносим компютър WAP. Всичко, което трябва да се направи, е да се изпрати това съобщение на 8 ваши познати. До около две седмици ще получите компютър Ericsson T18. Ако съобщението бъде изпратено на 20 или повече души, ще получите компютър R320.Важно: Копие от съобщението си трябва да изпратите на anna.swelung@ericsson.com. Важно е да се знае, че това не е измислица, а наистина действа! Затова доставете си удоволствие, като си направите подарък с един от тези преносими компютри.

Късмет! "

Получено на 11 юни 2009. В urbanlegends.about.com този спам е описан като един от най-разпространените. Толкова много, че се наложило от Ериксон да дават официално опровержение.

Колекцията ще се допълва. За съжаление, не ми е хрумвало да събирам десетките простотии, които ежедневно ми пращат в Skype, с които се отчайвам колко лесно голямо количество от хора могат да бъдат правени на глупаци.

 
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 1600 Коментари: 0 Гласове: 1
Търсене

За този блог
Автор: kalinvv
Категория: Лични дневници
Прочетен: 409267
Постинги: 72
Коментари: 519
Гласове: 704