Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог
Автор: kalinvv Категория: Лични дневници
Прочетен: 410092 Постинги: 72 Коментари: 519
Постинги в блога от Февруари, 2008 г.

imageВ русенския квартал „Средна кула” започна подписка срещу изграждането на защитени жилища за децата от Могилино, съобщи БНР.

 Вчера кметът на града Божидар Йотов обяви, че на мястото на старото училище в центъра на квартала може да започне изграждането на жилищата.

Местните жители обаче заявяват, че няма да понесат всеки ден да минават край децата и че гледката ще им бъде неприятна.
До училището има детска градина и майките изразяват притеснения, че ще трябва да обясняват на децата си какви са „тези недъгави деца”.

Жителите на „Средна кула” настояват къщите за децата да не бъдат в центъра на квартала, а на някое не толкова оживено място.

„Време е хората да приемат факта, че в България има тежко болни деца, а не само да изразяват изкуствено съжаление.” - коментира кметът Божидар Йотов.

http://news.ibox.bg/news/id_19542035

Трудно ми е да коментирам.  Такава информация е достатъчна за да съкруши цялата ми национална гордост. Работил съм в училище за увредени деца. Продължава да ми се случва да има  работа с такива. Ценя ги такива, каквито са. В известен смисъл обичам ги повече отколкото “здравите”.  Дразня се и се разгневявам, когато някой се изкаже “хитлеристки” по отношение на хората с увреждания. Трудно ми е да преодолея християнския си дълг да прощавам и ми иде да проклетисвам.

Кой е изродът - невинното същество, което се е родило с увреждане или гадината, която иска да запази душевния си комфорт и вероятно би предпочела контингентът на Могилино да мине през газовите камери, за да не смущава гледката на “нормалните”? Нашият народ наистина заслужава съдбата си, даже му е малко.

Категория: Лични дневници
Прочетен: 10920 Коментари: 23 Гласове: 0

Защо ли ни напомнят за свободата на кюрдите само когато САЩ води война с Ирак? По същата причина, поради която чуваме, че в Косово е имало етническо прочистване, засягащо албаниците там, а не се говори, че реално се осъществява етническо прочистване на сърбите в областта. 
Истина е, че според нашите учебници по история, сърбите са ни нападнали изневиделица през 1885, след което са ни сърбизирали и помакедончвали. Според сръбската версия пък, ние сме им забивали нож в гърба поне 5 пъти, както и по време на Втората световна война България е сключила коварен съюз с Фашистка Германия, и ако Германия не е била победена, България и Хърватско щели да имат обща граница, а Сърбия нямало да съществува изобщо. Също така, в сръбските учебници по история пише как българската окупационна войска е избила до крак населението на две сръбски села, поради това, че сътрудничи на паризаните. 
Въпреки това, което пише в нашите и техните учебници, ние знаем, че сме близки. Знаем, че имаме подобен манталитет, подобен фолклор, подобни обичаи, дори и подобна чалга. Спомням си един тъжен разказ на Нушич, съвсем различен от добре известната му ”Автобиография”. Там той разказва случли от иначе добре познатата ни Сръбско-българска война. Когато настъпват в българска територия, сръбските войници виждат, че всъщност там живее народ, подобен на тях, българските села удивително напомнят на селата, от които идват сърбите и всъщност, каквото и да казва военната пропаганда, войните между българи и сърби се оказват войни между братя. 
Преди 2 години случайността ме срещна с група косовски роми. Те не знаеха български, кактo и аз не знам сръбски, но много бързо и лесно се заговорихме. Когато разбрах, че са бежанци от Косово, ги попитах, какво всъщност става там. Разказаха ми ужасяващи неща. Загубили бяха контакт с много свои роднини. Когато сръбската армия се изтеглила, настанала анархия. В присъствието и пред очите на американските войници албанците безчинствали не само над сърбите, но и над всеки друг етнос, различен от албанския. В редки случаи някои сърби били прибрани и спасени от свои приятели албанци. Повечето всъщност избягали, а на голяма част от останалите и до днес не е ясна съдбата. Потресаващо било, че американските войници не се намесвали по никакъв начин и оставяли албанците да вандалстват, насилват и грабят. Всеки от тези хора, с които говорих тогава, имаше роднини в неизвестност, които издирваше. 
След войната на НАТО в Югославия генерал Люис Макензи, бивш командващ на сектор “Сараево” към мисията на UNPROFOR в Югославия, заяви недвусмислено: We bombed the wrong side. Ако се касаеше за изявление на маргинален левичар, то не би имало значение. Но това е изявление на генерал, който добре познава ситуацията и няма предпоставки да бъде предубеден. След войната Сърбия беше наказана с отделянето на Косово и реално етническо прочистване на сърбите от областта. 
Аргументът, че албанците имат право на суверенитет, защото представляват мнозинство в областта, би следвало със същата сила да важи и за кюрдите в определени области на Турция, баските в Испания, както и за турците в Източните Родопи - примери, в които някое малцинство се явява мнозинство в определена област. Аргументът пък за етническото прочистване се явява валиден за Косово (където реално такова не е имало), а не се споменава например, когато става дума за изселването на судетските немци след Втората световна война, където те преди това са преобладавали. Тоест, ако евентуално етническо прочистване на албанци в Косово би следвало да се поправи с връщане на албанците по родните им места и създаване на независимо Косово, то е редно судетските немци да бъдат върнати в областта си и да им бъде дадено право на самоопределение. 
Очевидно има двоен аршин и едва ли някой не го вижда. Проблемът обаче е много по-дълбок. В сърцето на Европа се създава мюсюлманска държава - още един плацдарм за най-бързо разрастващата се религия - нещо, опасността от което Европа ще осъзнае много по-късно. Странно е впрочем колко загрижена е Европа към съдбата на албанците в Косово, а колко безчуствена е към съдбата на баските, например, които живеят в рамките на самия ЕС.

Категория: Политика
Прочетен: 3006 Коментари: 5 Гласове: 0
Последна промяна: 24.02.2008 18:16
Търсене

За този блог
Автор: kalinvv
Категория: Лични дневници
Прочетен: 410092
Постинги: 72
Коментари: 519
Гласове: 704