Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2007 22:42 - kOltura
Автор: kalinvv Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1783 Коментари: 1 Гласове:
0



Все по-често чета за влиянието на Интернет като една мегамедия. Това може би се случва по света, но тук сякаш още е рано.
Редовно пиша по форуми и често пъти съм удивен от някои неща, които смятам сега да споделя.
Шльокавицата
В някои форуми все още мнозина пишат онази нерегламентирана азбука, при която на български език се пише с латински букви и разни други символи.  В чата това сякаш продължава да се приема като официална азбука. Всеки трети, който ме заговаря в някой чат-канал ме пита защо пиша на кирилица, сякаш това е нещо твърде странно и необичайно. Преди 7-8 години в тази тенденция имаше резон. Тогава интернет технологиите още се случваше да създават сериозни проблеми при отваряне на текстове на кирилица. Някои сайтове имаха по два варианта - на кирилица и на “шльокавица” - за всеки случай. Разбира се, и тогава браузерите имаха опция за настройване на кодировката, но това все пак се смята за нещо, достъпно само за по-напреднали потребители. В онези години текст, написан на кирилица, нерядко излизаше или на квадрати, или на въпросителни. Сега обаче такъв проблем е по-скоро екзотичен и не може да се получи в български сайт. По принцип, ако е читав HTML -кода на сайта, браузерът би трябвало автоматично да разпознае всичко и коректно да покаже кирилския текст. Днес шльокавицата е абсолютно излишна при писане и в големите български форуми. Програмистите са се погрижили, когато нещо бъде написано на кирилица, да може да се чете от всички. Много хора обаче продължават да го правят, а когато бъдат помолени да спрат, дори се сърдят. Все още, за съжаление, проблемът не е напълно решен в кореспонденцията по e-mail, и макар и рядко, трудност при разчитането на кирилски текстве се появява и употребата на шльокавица там все още има известен резон. При българските сайтове, предлагащи безплатна поща обаче, този проблем е решен и кирилица може да се ползва спокойно.
Своя вина за разпространението на този феномен имат мобилните оператори исамата  Българската държава. Все още в България GSM операторите излолзват кодиране, при което за буквите на кирилица са нужни два байта, докато за тези на латиница - само един. Поради това стандартните SMS-и на кирилица са по-кратки. Проблемът може да се реши много лесно и кирилския текст да не заема повече ресурс, стига мобилните оператори да приемат единен протокол за кодиране, но нито те го правят, нито държавата ги принуждава да го направят и затова ние ще продължаваме да пишем кратки съобщения на шльокавица.

 

Крещене
НЕ СЕ ЛИ ДРАЗНИТЕ, КОГАТО ЧЕТЕТЕ В НЯКОЙ ФОРУМ И ВИДИТЕ ТЕКСТ, ИЗПИСАН ТОЧНО ТАКА? OSHTE PO-GROZNO E, KOGATO TOVA E SA4ETANO S FENOMENA “6LIOKAVITZA”, за който споменах по-горе. Има хора, които смятат, че това е подходящ начин да бъдат забелязани, но за по-интелигентните това е липса на елементарна интернет култура. Впечатлението за автора на такъв текст несъмнено е, че той е комплексар, намерил неподходящ начин да изпъкне.

 

Чат във форума
Във всички съвременни форуми има възможност за размяна на бележки между потребителите. Често обаче двама участници във форума започват да разменят съвсем лична информация, която по никакъв начин не касае останалите. Един преглед на такава тема много прилича на хистори от ICQ. Тези хора ни най-малко не се досещат, че останалата форумна аудитория не се интересува от личния разговор между двамата и по никакъв начин не им хрумва, че съответната тема е наспамена и вече не става за четене, камо ли за писане по нея.

 

Роман във форума
Как се чувствате, когато видите във форума километричен текст, пейстнат отнякъде? Обикновено човек превърта нагоре-надолу със скролера, и когато се убеди, че е прекалено дълго, просто не го прочита. Твърде малко са хората, които биха се навили да отделят часове, за да прочетат такова нещо в интенет. Съврмененното напрегнато ежедневие дава предимство на стегнатия и кратък начин на изразяване и дългите изложения по правило остават непорочетени.

P.S.

 

Накрая да завърша с малко терминология (макар че тя е вече добре позната)
imageСпам. Смята се че произходът на думата е от консервите “SPAM” на компанията Hornel Foods. Тази търговска марка вероятно произлиза от “Shoulder of Pork and нAM” или “SPiced hAM”. Тези консерви били по-разпространени и от нашенското “Русенско варено” и са били част от сюжета в скечовете на известни комици. В интернет с този термин се обозначава обобщено всякакъв вид информационен боклук. Като спамер може да бъде определен и човек, който в даден форум пише неща, които нямат общо с темата или бълва тонове от глупости и безмислици.
Флуд (англ.наводнение, макар че не се произнася точно така). Това е умишлено “наводняване” на форум или чат с огромни, често безмислени текстове.
Трол Участник във форум или чат, чиято единствена цел е да дразни.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - edin ot mnogoto , no ne prostaci
04.08.2007 00:14
ane sili sezapitval dali poradi drugi pri4ini ne se pi6e na kirilic naprimer az nemoga dapi6a za6toto njamam klaviatura na kirilic ine sam samo az prijatelu tova nete pravi po Balgarin ot hora kato nas ne badi tolkova povrahnosten ami vmesto da gleda6 dali teksta e napisan sas 6areniiiki ikartinki se opitvai davnikva6 vav nego ivse pak 4ete6 sas latinski bukvi a pak razbira6 na Balgarski anesenalaga ciganin datiprevegda tova zna4i pile 6areno 4e mnenijata i izkazvanijata po forumite i blogovete sa pisani ot balgari
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kalinvv
Категория: Лични дневници
Прочетен: 410152
Постинги: 72
Коментари: 519
Гласове: 704