Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2008 19:41 - Народ от изроди
Автор: kalinvv Категория: Лични дневници   
Прочетен: 10919 Коментари: 23 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

imageВ русенския квартал „Средна кула” започна подписка срещу изграждането на защитени жилища за децата от Могилино, съобщи БНР.

 Вчера кметът на града Божидар Йотов обяви, че на мястото на старото училище в центъра на квартала може да започне изграждането на жилищата.

Местните жители обаче заявяват, че няма да понесат всеки ден да минават край децата и че гледката ще им бъде неприятна.
До училището има детска градина и майките изразяват притеснения, че ще трябва да обясняват на децата си какви са „тези недъгави деца”.

Жителите на „Средна кула” настояват къщите за децата да не бъдат в центъра на квартала, а на някое не толкова оживено място.

„Време е хората да приемат факта, че в България има тежко болни деца, а не само да изразяват изкуствено съжаление.” - коментира кметът Божидар Йотов.

http://news.ibox.bg/news/id_19542035

Трудно ми е да коментирам.  Такава информация е достатъчна за да съкруши цялата ми национална гордост. Работил съм в училище за увредени деца. Продължава да ми се случва да има  работа с такива. Ценя ги такива, каквито са. В известен смисъл обичам ги повече отколкото “здравите”.  Дразня се и се разгневявам, когато някой се изкаже “хитлеристки” по отношение на хората с увреждания. Трудно ми е да преодолея християнския си дълг да прощавам и ми иде да проклетисвам.

Кой е изродът - невинното същество, което се е родило с увреждане или гадината, която иска да запази душевния си комфорт и вероятно би предпочела контингентът на Могилино да мине през газовите камери, за да не смущава гледката на “нормалните”? Нашият народ наистина заслужава съдбата си, даже му е малко.



Тагове:   народ,


Гласувай:
0



1. анонимен - Кой е изродът
26.02.2008 19:47
Кой е изродът....то е ясно, тази която ражда на 12 години до 20 ги е наредила поне 6 и "бащите" на тези деца са и 1-2-3 братовчеди.
е ние ли сме длъжни да ги гледаме
цитирай
2. kalinvv - За съжаление
26.02.2008 19:51
В България доколкото имам наблюдения, работейки преди в подобна институция, повечето от децата с увреждания не са от оня етнос, дето се размножава безобразно. Това ни е културата. На Запад хората осиновяват увредени деца, приемайки това като човешки дълг, ние тук ги крием.
цитирай
3. mitternacht - ..
26.02.2008 20:47
Де да знам... той първия си го каза.
Ама има и компромисен вариант!
Вярно, да не ги слагат (... ли го къде точно е това) по средата на града, защото и смог ще има, и коли, и шум...
А някъде сред природата.Хем ще им е приятно, хем спокойно, хем няма да има оплакващи се...
Балкани-бол!
Гори-също!

Нямаше ли нещо... киндердорф?Ъъъм... то за какво беше?
цитирай
4. анонимен - Аман от моралисти, всички сте го...
26.02.2008 20:50
Аман от моралисти, всички сте големи светци тука!
цитирай
5. анонимен - Я пък аз да се изплюя на инициативата на BTV
26.02.2008 20:52
И онзи смешник президента на финала им. Кому хуя държи държавата, че не се грижи за тях, а трябва някой си да прояви инициатива (и от реклама за себе си, защото се съмнявам в морала на въпросната телевизия), за да подобри условията им.
Един добър адвокат щеше да струва много по-малко пари и да задължи държавата пред съда да се грижи подобаващо. Аве , не е за говорене
цитирай
6. lostdog - това ли са "благородните&...
26.02.2008 21:15
това ли са "благородните" българи,които пращаха смс-и в Шесторката ???
цитирай
7. kalinvv - интеграция
26.02.2008 21:37
Тези хора трябва да се интегрират в обществото. Работодателите трябва да ги наемат на работа, но затова трябва да се изгражда десетилетия наред нужната култура. Те не трябва да се зскриват,а да ги виждаме. Нашите "нормални" деца трябва да си играят с глухите, незрящите, парализираните - да растат заедно с тях и от малки да свикват, че и това са хора също колкото нас. Така е на Запад. В Дания, за да не посещава детето ти обикновено училище, трябва да минеш дълъг административен ред, по който да докажеш, че то не може да посещава нормално училище и няма друг път освен да отиде в специална институция. Там според данни от 1996 г. 98,5% от увредените деца посещават училища за нормални деца. Това не значи, че влизат във всеки час, но дори и само в час по музика да стои, то пак се интегрира, децата свикват с него, учат се на толерантност. За такава култура обаче ни трябва сигурно повече от век, докато се вкорени в нас. Дотогава ще сме изроди. Ако в някоя скандинавска страна се пусне подобна подписка, прокуратурата ще се задейства и дупе да му е яко на инициатора на подобна простотия - ще го съдят за дискриминация, а там са много чувствителни на тая тема.
цитирай
8. danel - Колко много анонимни!
26.02.2008 21:45
Нека не бъдем толкова цинични, да проявим поне малко състрадание и съпричастност, защото няма застраховка от подобно нещастие.
цитирай
9. thomas - @kalinvv
26.02.2008 23:24
Дали се чуваш какво говориш!? Мислиш ли, че в случая става дума за деца, които могат да живеят в обществото? Не говорим за някой двигателен недъг, а за мозъчни увреждания, нали така?! Не мога да се сетя да съм виждал такива хора на улицата и в държавите, където инвалидните колички са навсякъде.
цитирай
10. анонимен - @thomas
26.02.2008 23:44
няма ли да се засрамиш, ти виждаш ли се какво пишеш. как ли се стига до тези "мозъчни увреждания" липсата на грижа уврежда всяко дете, а повечето от тях са били родени нормални, но нежелани от биологичните родители, и са досада за персонала в социалните институции.
цитирай
11. kalinvv - Абсолютно съм убеден в това,което говоря
26.02.2008 23:46
Работил съм в училище за деца с увреждания, след което започнах да работя като логопед в училище за нормални деца, където бешеедноот редките тогава места, където се интегрираха деца с увреждания - аутизъм, глухота, лека-средна степен на интелектуална недостатъчност и прочее. Изненадващо е, но моделът работи, когато детето с увреждане бъде въведено още от първи клас. децата свикват с него и го "осиновяват" - помагат му в нещата,които не може добре само. Сега вечеинтегрираното обучение на такива деца е по-масово и го има във всеки голям град. Показателно е, че в София дори три от частните училища са дръзнали да обучават увредени деца всред здравите си и елитни ученици.
Иначе за положението в Дания например може да се информираш в тази статия, която е от преди 13 години, а сега са още по-напред:
http://www.uvm.dk/gammel/handicap.htm
цитирай
12. thomas - Ммм, не.
26.02.2008 23:51
Няма да се засрамя. След като са нежелани от биологичните си родители, не виждам защо трябва да са задължение на онези, които нямат нищо общо с тях. Или ще си говорим глупости за това, че сме били с отрицателен прираст? Е по-добре ли ще е да сме с положителен, ама от такива - нежелани и непълноценни?! Планетата и без това е пренаселена - проблем, чиято сериозност тепърва ще се изостря.
цитирай
13. kalinvv - @thomas
27.02.2008 00:01
Човек се различава отживотните по това, че полага грижи за болните и слабите. Планетата е пренаселена, но България няма такъв проблем. Това, че някой е създал дете и го е оставил, лежи на съвестта на самия човек. Но грижата за тези деца лежи на гърба на обществото. На Запад е въпрос на чест и гражданска отговорност човек да осинови увредено дете, тук такъв човек би бил счетен за луд, понеже нека не се лъжем -културата ни е варварска и ориенталска.
цитирай
14. анонимен - @thomas
27.02.2008 00:07
Те нямаше да са с увреждания, защо ли само тук са така увредени. thomas за мен не е човек, той собствено дете не би гледал, какво му говорите за изоставените. Лично срещу него си е вече това.
цитирай
15. thomas - Късно стана за спорове...
27.02.2008 00:09
Не съм съгласен, че задължението за грижа за изоставените деца е на обществото. По принцип то е на държавата. Разбира се, тъй като и тя е приела този си дълг като неприятно задължение, а не от убеденост, то и грижата е толкова качествена.

На Запад много неща са различни. Животът не само на хората с увреждания е по-добър, но и на всички нормални. А това, че някой осиновява деца с увреждания, се прави не от някакво особено чувство за дълг, а защото там надали има изоставени нормални деца - просто си нямат цигани, които да им ги раждат. Така че този привиден дълг много често е единственият шанс на хора, които не могат да имат свои деца, а искат.
цитирай
16. kalinvv - Истина е
27.02.2008 00:11
Че държавата се грижи да има повече увредени деца. За миналата година фондът за лечение на деца в чужбина върна неусвоени 4млн лева. Просто няма деца които да е наложително да се лекуват в чужбина. Вервате ли?
цитирай
17. kalinvv - 17Томас
27.02.2008 00:19
Не е така. На Запад основната причина да се осиновява не е безплодието. Хората имат свои деца, но си осиновяват още. Най-често се осиновяват увредени, и/или с различен цвят на кожата и от бедни райони на света. Когато живеех в Благоевград, миправешевпечатление едно семейство американци, преподаватели в Американския университет. Имаха 4 свои деца и едно с дръпнати очи, към което видимо проявяваха слабост - винаги го водеха за ръка.
цитирай
18. анонимен - такива деца с проблеми бяха укривани
27.02.2008 00:45
такива деца с проблеми бяха укривани през комунистическо време, те строяха домове и специализирани училища далеч от нормалните деца. ако България бе поела по пътя на капитализма и демокрацията, нещата щяха да бъдат много по-различни. Децата и хората с различни увреждания нямат никаква вина. Обществото ни може би изкуствено се опитва да бъде толерантно, но никой от нас не е застрашен от това да бъде неприятна гледка за околните. Хора, които не искат да се изправят срещу предразсъдъците си към тези деца, те имат много по-големи недъзи от тези деца. Русенци и инициатора на подписката, че децата трябва да бъдат далеч от очите на здравите им деца, са хора с предразсъдъци в голяма доза и те трябва да бъдат осъдени за подстрекаване към дискриминация.
цитирай
19. анонимен - Томас,
27.02.2008 00:47
1) Това, че ти не си виждал нещо, говори само за това, че си видял сравнително малко, и за нищо друго.
2) Не е задължително това, което си/не си видял, да има нещо общо с това, което е правилно.
3) Не разбирам защо не можеш да направиш елементарната разлика между необходимостта на тези деца от грижа (описана от теб, кой знае защо, като "невъзможност да живеят в обществото") и нежеланието на тези русенци да ги поглеждат.
4) Тази разлика е важна, защото, ако децата биха могли да получават необходимата им грижа както в някой квартал на Русе, така и на някое друго място, тогава единственото, което говори против това, те да са в квартала, е, че хората (в случая тези русенци) не искат да ги поглеждат.
5) Ти не си показал евентуалната връзка между местоположение и (не)възможност за получаване на адекватни грижи.
6) Забележи, че тези русенци са притеснени именно от това, че децата с увреждания ще са им пред погледа, а не от това, дали тези деца ще получат грижи, съответстващи на проблемите им.
цитирай
20. анонимен - анонимен 21 до Томас
27.02.2008 01:33
По точка 4): говори против, защото децата ще попаднат във враждебна среда, а не защото тези русенци имат право. :)
цитирай
21. анонимен - dobre de, a tova samoto dvijenie ...
27.02.2008 06:01
dobre de,a tova samoto dvijenie da se izpratyat ot edno

zatunteno myasto kum drugo ne e li predpostavka da se

provalyat vsyakvi usiliya!
che ako pitate men jitelite v dosta ot tezi

mesta,ochevidno i v tazi sredna kupa ruse sa samite te

umstveno izostanali.
umstveno izostanali ima i v blog.bg ,vupreki che sa se

nauchili da pishat,tova ne znachi che sa na nivota na

choveshkiya UM i formata na tozi Razum..moje bi

istoricheski tozi razum e sravnim sus srednovekovieto

,kogato ne ky da e THOMAS de aquino e pisal textove

,stavali osnova za lov na veshtitza i holokostcheta sus

sredna suila i mahtab!
v nyakakv smisul tova tuk sushto si e holokost!
da pratish edni detza pri drugi umstveno izostanali i

funktzionalno nerazviti bulgarski selyanduri!

___________________________________

da kajem taka:
kak tezi detza shte imat dostup do izkustvo i do

kultura..do onezi hora,koito biha mogli da im dadat

grija!(ta te shte oskoteyat v blzost do tezi skotski selyani)

ne si predstavyam malko kak mikrobus vozi detza na

predstavlenie v sof opera.

tezi detza tryabva da sa na centralni mesta..na sveji

mesta..na onezi avto peoticheski mesta ,koiyo mogat da

im dadat onova,koeto v sredna kupa ne mogat../a i ne shtat da im dadat/
ne stava duma da se dade samo pokriv.i chista

toaletna..yavno sme na takova ravnishte.


az pitam..kak nyakoya gnusna selyanka ot sredna kula

shte moje da zadurji toaletnata da e chista
che tya samata "s e r e " na dvora i na kura!(dobre che sum s

latinitza-taka dvoystvenostta между "кур" и кър" може да отликне на потребностите за "здрав кърски" смисъл у нашия народ.Сигурен съм че тези хора са много физически

здрави след като така се противят на някакви гледки..аз пък отдавна искам да вкарам всички селяндури в мините и да ми се разкарат от погледа!
радвам се ,че се видя и нерефлектирания

"здрав и практически" български дух каква свиня e

всъщност!


първото и най-важно нещо,което не се схваща е

различието! неизвървян декарт ,еизвървяно е

съмнението,дали всъщност един зъл гений не ме мами да си

мисля,че това е нормалното ,и ако този зъл гений ме

мами,то той къде се намира(ами ако няма зъл гений ,ако

моето мислене е този зъл гений ...тук ще спра със

"картезианската медитация" щот ще стане много сложно

,някои хора не са така усложнени,че да могат да стигнат

в представата си и разсъдъчната си способност до такива

места ,те си имат своята "средна кула ,и явно им

достатъчно,че оттам се вижда къра !)

не се казва на висок глас следното..българина винаги си

мисли,че е хубаво"абе,по -тихичко за тези неща".

хубаво ,би било прекрасно ,да се даде възможност ,поне доколкото
има хора,които искат да работят това..,които искат да

положат усилие за които това е много важно ,и могат да

го правят с обич и много отговорно да могат да си опитат да си вършат работата (ако не да внесат от чужбина,ако трябва малко смислени хора) .има такива,които не

могат да вършат такава грижа ,но е добре те да знаят,за тези,които могат да вържат грижата и да им помагат,да са наясно,че е добре да им помогнат .може би не на всички деца ще успеят да помогнат,но
това ,което те ще постигнат дава много важен смисъл на обществото

като общество,като обществено общество,а не като разпаднало се общество,а общество,в което социалните връзки не са толкова залиняли или направо липсващи ...което трябва час по-скоро да се погрижи

както за тези деца,така и за тоалетната на жената (защо не и за жената-тоалетна)от село

средна кула(инак тя ще окраде тоалетната,която други ще

направят за тези деца...а това е престъпление ...не бива

грижата за тези деца да се свежда ,да става повод за престъпление..и

после прокуратура да изследва каква е била тази

грижа..ами на мен отсега ми е ясна..няма нужда да ходят

да разследват 'след" ,ако не са си дали сметка "преди" ,че вуйната от селото ,дето сере на пътя ще им окраде тоалетната,ако не и

построим и на нея красива тоалетна..това е истинската

грижа за хората и аз все още продължавам да ги обичам

всички хора!(хаха СРЕДЕН ..за средна кула..)
цитирай
22. анонимен - Родителите ми винаги са ми казвали ...
27.02.2008 10:53
Родителите ми винаги са ми казвали да не гледам към недъгавите хора.Нали знаете как казват "Не гледай там не е хубаво".Лошото е че по този начин ни карат наистина да не виждаме тези хора и да не ги възприемаме, а тях ги има.Наскоро вечерях заедно с майка ми и баща ми и по новините даваха кадри точно от Могилино, майка каза сменете канала, аз я попитах, ЗАЩО?Тях ги има, те са сред нас, и с това, че се правим, че ги няма не можем да решим проблемите.Те трябва да се интегрират, те трябва да растат с другит деца.Много по-лесно е да обясниш на едно дете защо другото не е като него и то да разбере, отколкото да не му казваш нищо и то в последствие да прояви агресия към това което не разбира.Защото така се получава, когато си различен и другите не те разбират, те проявяват към теб агресия.Дали с приказки или действия проявяват я.Всички ние трябва да знаем от малки, че хората не са еднакви и да се научим да живеем с различните, а не да се делим и да ги зачеркваме.
цитирай
23. анонимен - BG grajdani w za]ita na istinata
28.02.2008 01:02
С всичкото ми уважение, Могилино е страхотна кауза, по която да събереш симпатия и дарения, но трябва да се работи широко..Затова смятам, че хора като теб трябва да подкрепят писмото.Иначе, без вашата намеса медиите само hijacked темата.

Аз също избивам фрустрация в дръзки афиши срещу властта, но от място не се
вижда проблемча. Те действат все още с надежда, че е възможно проблема да се реши
законодателно..разбираш ли, искат закон с който да се предизвиква човечност
???!!!Защото явно хората все още крепят някаква надежда, че държавността ще изскочи иззад шипковия храст и вдигне меч срещу несправедливостта.

Проблемчето е, че държавата я няма. Нека загражденията около сгради пълни с безотговори държавни мъже не хранят заблудата, че някой е там. Страх власт пази.

Надявам се на твоята лична подкрепа, която значи много.

До българските творци и мислещата общественост на България.
Приканваме ви да се дистанцирате от опитите на правителството да скрият зад формулата "браним имиджа на България" престъпната си политика по отношение на децата с увреждания. Смятаме, че името на България се гради от хората на изкуството, културата и мислещата общественост и искрено се надяваме да ни подкрепите чрез имената си и чрез имената на организациите, в които участвате. Възмущаваме се от опита идеалите и ценностите на нацията да бъдат използвани за защитата на тясно партийни интереси.
http://www.bgpetition.com/EP_film_za_Mogilino/index.html
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kalinvv
Категория: Лични дневници
Прочетен: 409904
Постинги: 72
Коментари: 519
Гласове: 704