Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2007 12:22 - Европа за вас
Автор: kalinvv Категория: Политика   
Прочетен: 28395 Коментари: 57 Гласове:
0

Последна промяна: 15.08.2007 13:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

imageСпомняте ли си еуфорията? Всенародните тържества, фойерверките по повод на това, че ставаме съветска... пардон, европейска република... Вече минаха 8 месеца. Планирате ли как да празнувате годишнината от загубата на независимостта ни? Цените стават все по-европейски, а доходите откакто сме в "Европа" не помръдват. Истината е проста - влязохме в общия пазар на стоки, но не влязохме в общия пазар на труда. Поради тази причина, ако нещо е по-евтино в България, европейците могат да го купуват от тук, докато цената се изравни. Това е като при закона за скачените съдове. Неизбежно и сигурно цените ни ще се приближат до тези в Европа. А там един хляб не е 50 евроцента. Ние вече не можем да внасяме по-евтини храни от държави извън ЕС, защото ЕС има квоти за внос. Тоест, вече няма фактори, които да държат цените ни много под европейските.

Със заплатите обаче това не е така. Там няма скачени съдове, защото ние не сме в общия пазар на труда. Богатите страни в ЕС са затворили пазара на труда си за нас и това е мощен фактор за възпрепятстване на повишаването на доходите. Разбира се, апологетите на присъединяването ни към ЕС издигат друг довод - инвесициите. Ако си спомняме приказките от преди Присъединяването, те твърдяха, че влизането ни в ЕС ще доведе до мощен приток на чуждестранни инвестиции. Осем месеца след фойерверките, такива не се забелязват. ЕС обаче срина една носещите колони на икономиката ни - енергетиката. Енергийните ресурси са основен фактор за развитие на една държава. След закриването на блоковете в АЕЦ Козлодуй, в България електричеството вече е по-скъпо отколкото в някои западни държави (например Испания). Експерти признаха, че при една по-студена зима не е изключен и режим на тока. Докато ние закривахме нашите реактори, румънците строяха свои. То и срещу строителството на тяхната АЕЦ имаше мощни протести, но те не се подадоха за разлика от нас.

Друго, с което ни баламосваха беше, че проблемът може да бъде решен чрез "повишена енергиина ефективност". Това ми прилича на прословутата реплика на Мария Антоанета - "като няма хляб, яжте пасти". Европейците казват. че имат висока енергийна ефективност, което не пречи климатиците им да работят постоянно, често дори и в помещения, в които човек рядко влиза. Дори и да се случи чудо и в България изведнъж да изникнат много нови предприятия, това би довело до енергиен колапс, защото за да работят безспорно ще се изисква енергия, каквато вече нямаме.

И така, скъпи европейци, бъдете горди, че все повече ще имате възможност да пазарувате на европейски цени, по телевизията да гледате европейски филми, и ако се хванете на работа като сервитьори и камериерки в някой курорт, да виждате как си почиват европейските пенсионери. А тук? Тук нещата ще се оправят. Все някога, но знае ли някой кога.




Гласувай:
0



1. sis - аз като казвах,
15.08.2007 12:45
че искам реферндум, за да гласувам с "НЕ", всички ми се смееха. Е, на.
Ще поживеем, ще видим.

:):):):)
цитирай
2. анонимен - Само гамени инвестират в ДС републики
15.08.2007 12:52
На хартия, страната е ЕС
Наяве, по-различно
Европейците си пръснаха парите по мутроморието веднъж и разбраха, че тук се върти нов тип ДС мафия
Сега гледат, пишат доклади и мислят как ще се пръснат следващите седем милиарда евро
Междувременно, Румъния пътува в евро посока
Предлагам да си метнете паспортчетата в кенефчето и дръпнете водата
Да си българин ИЗОБЩО не звучи гордо
цитирай
3. thundergoddess - Супер съм против това нещо и става ...
15.08.2007 13:03
Супер съм против това нещо и става наистина нетърпимо. Трябва да обичаш родината, а да мразиш държавата. Преди да влезем в ЕС бях сигурна, че ще остана да работя в България. След влизането ни като виждам как всичко потъва и се превръща в едно с извинение - лайно, а политиците ни са лайняри, някак си изпитвам отвращение и се колебая дали ще остана да се тровя тук. Направо ме изгониха с тез простотии. Срам ме е от българската политика. Не искам да съм влязла в Европа - аз одавна съм там, само от 681 народът ни е тук. Противна работа. Сега вместо да получаваме пари, ние ще даваме - за енергия. Не може човек да си купи едно мляко даже да пие един литъ на ден, а аз обичам мляко :( Само глупаците още вярват, че това донесе нещо добро. Смятам, че хората трябва да се надигнат, и да поискат референдум, решението да се преразгледа и ако трябва да се отпишем от скапания им шибан съюз. Живота в БГ беше много по-хубав без тях. Не искам да гледам мутрите на смотаните румънци, които щъкат из родния ми крад всеки уикенд. Искам да мога да седна на хубаво заведение през уикендите без да разервирам, защото навсякъде е заето от румънци. Знаете ли кое е най-"смешното"? В "Хепи" в Русе вече не правят резервации за българи. Дори на рожедния ми ден не можах да седна на любимото си заведение. Искам държавата да си откъпи обратно всичко, което е продала на часниците, искам да имам ток през целия ден, искам да мога да ходя на казана и да варя ракия с баба ми, мамка му! Не искам да съм зависима от някакви идоти....
цитирай
4. marianami - А ако не бяхме влезли?
15.08.2007 13:07
Нима сега щяхме да сме по-добре?! Според мен България взе правилното решение тогава и времето ще го покаже. Ако не друго, тръгнахме в правилната посока, но не може всичко да се оправи с магическа пръчица за 8 месеца. Вината да сме зле не е в Европейския съюз, приятели, а в нас самите и господа управляващите ;)))
цитирай
5. viovioi - *
15.08.2007 13:12
Аз ЕС отъждествявам с Мони Паси при подписване на предприсъединителния договор. Как цивреше този човек застанал като щека пред синьото знаме със звездичките. Защо цивреше?Този култов момент беше и в рекламния клип на НДСВ за изборите за евродепутати. Още тогава си помислих...този плач не е на добре...Сещате ли се?Е, немога да ви го напиша но това е най-ненормалното нещо дето съм гледала по телевизията.Е това е за мен ЕС. глад, рев и цифки...
цитирай
6. artanis - аз съм про ЕС
15.08.2007 13:19
Истината е, че ако искате да работите в ЕС, много трудно някой би могъл да ви спре. Нека ви припомня какво беше на границата преди. Всяка стока над 100$ трябва да се декларира и да се плати мито. Телефон? По-скъпи дрехи? Лаптоп? Не говоря за 90те години, говоря за 2006, преди една година.

В момента България е обвързана с договори в много области, включително правосъдието. Преведено на прост език това значи, че българският съд вече не може да прави каквото си иска. Единствените, които не би трябвало да харесват ЕС, според мен са държавните служители, защото малко по малко губят своите привилегии и стават равноправни участници в свободния пазар.

Аз наистина изпадам във възторг само като си помисля, че България е част от ЕС. Не, че ЕС няма проблеми. Не искам и да си помисля какво би било България да бъде изолирана страна на Балканския полуостров разядена от корупция и престъпност. Не че и сега не е. Разликата е, че всички българи са граждани на ЕС, а да си гражданин на ЕС има своите големи предимства :)

поздрави:
цитирай
7. kalinvv - Ех!
15.08.2007 13:19
Като пишех поста, така и не ми идваше идея за заглавие и сложих семплото "Европа за вас". Това обаче "Е това е за мен ЕС. глад, рев и цифки..." ми харесва повече. :))
цитирай
8. nashinovini - Съгласен съм с теб
15.08.2007 13:23
Не е лесно да живееш в България сега.

www.jitenklas.com
цитирай
9. thundergoddess - Не ме интвресуват шибаното прав...
15.08.2007 13:26
Не ме интвресуват шибаното правосъдие или мутрите - щот си нямам работа с тях. ИСКАМ ДА ЯМ БЕ ХОРА, а предимствата на Ес гражданин ни ги резнаха, ако не забелязахте. "Англия ограничава влизащите с страната българи и руминци". Франци орграничава, Германия ограничава, тоя, оня. тез ни взеха нещо, другите ни развалиха второ. И то кво остана? Сега ще ви кажа кво - огромната членса вноса, дето я плащаме и прекрасните цени. Те тва остана от нащо европейство/ Щото политиците са тъпи смотаняци. Те искаха на всяка цена да влезем колкото се може по-бързо. И се съгласиха на всички абсурдни клаузи. Бъдете си европейски граждани с режим на тока, олио 2 лева и заплата от 150. Надявам се да ви харесва.
цитирай
10. artanis - а ако не се бяхме присъединили
15.08.2007 13:27
Кой щеше да бъде виновен за "глад, рев и т.н."

Нека предположа:

1. Джордж Буш
2. Комунистите
3. Глобалното затопляне

наздраве:
цитирай
11. kalinvv - Не може да прави ама..
15.08.2007 13:29
Пак всеки си прави каквото си поиска. За да замазват очите на ЕС, организират процеси с широко медийно отразяване, като този срещу Вальо Топлото, който в крайна сметка е бил шеф на една фирма, която не всред топ 100 на фирмите и се явява чиста проба бушон. Откакто сме влезли в ЕС, правителството е раздуло още повече държавната администрация - и с бюрокрацията е станало по-зле. Това, което се промени, са само цените. Предвид на условията при които влизаме, ефектът на скачените съдове при заплатите (да започнат да се приближават макар и бавно до европейските) може да започне да действа едва след десетина години. А изравняването на заплатите ни с развитите икономики няма изобщо изгледи да се случи.
цитирай
12. marianami - artanis
15.08.2007 13:33
Изпусна Костов:)

thundergoddess,
един съвет, ако се чувстваш дискриминирана в "Хепи"-то, вместо да се оплакваш от Европейския съюз, сезирай комисията за защита на правата на потребителите. Повярвай, отзовават се веднага напоследък. А за румънците... Ми ходи и ти в Румъния:)))
цитирай
13. kalinvv - Румънците
15.08.2007 13:44
тръгнаха да се оправят, когато осъдиха няколко бивши висши управници. Тук такова нещо няма да се случи, тъй като в България има само една партия. Това не зависи от ЕС, а само от нас. Влизането ни е ЕС е единствено фактор за повишаване на цените и нищо повече.
цитирай
14. artanis - kalinvv
15.08.2007 13:55
ЕС не може да каже на законно избраното българско правителство какво да прави нито да го замести.

За заплатите. Ще се огранича само с "Пазарът определя заплатите." Защо пазарът не е развит и защо парите подминават България са друга тема.

За положението в България: "Може би някои са по-виновни от други, но ако търсите истинския виновник, достатъчно е да погледнете в огледалото."
цитирай
15. marianami - Напълно съм съгласна с artanis. ...
15.08.2007 14:00
Напълно съм съгласна с artanis. Крайно време е да спрем да мрънкаме. Членството в Европейския съюз има доста предимства, но дали и как ще се възползваме от тях зависи от нас. А това, че трябва да платим някаква цена за това членство е ясно и напълно логично. ЕС не е благотворителна организация все пак, ако не греша.
цитирай
16. thundergoddess - Всички защитници говорите &quo...
15.08.2007 14:06
Всички защитници говорите "Това има много предимства". Искам да ми ги изброите тези предимства. Искам да ги видя черно на бяло написани въпросните предимства, за да ви кажа как ни ги урязаха - да си подсетя :) Единственото нещо, за което българския народ е виновен, е че не се надигна, не гласува за правилните хора и после не надигна бунт срещу тия тъпотии. А за млякото ми никой нищо не ми каза. За старото българско мляко бих отишла по домовете на всички депутати и политици да им надупча главите и да се чудя що от там не се стича мозък.
цитирай
17. kalinvv - Ми като ЕС не може да направи нищо срещу БГуправниците
15.08.2007 14:18
Тогава каква полза от това членство. нас ни имат за член само в другия смисъл на думата. Накараха ни да си спрем реакторите, цените ни се вдигнаха. въведоха рестрикции да не можем да сме конкурентни на пазара на труда им. Ползата е само, че пътуваме без визи. Ми аз като не пътувам, за мен полза никаква.
цитирай
18. marianami - Едно от тях е контролът и изисква...
15.08.2007 14:19
Едно от тях е контролът и изискванията, които ще ни се наложи да спазваме. Друго е свободното движение на хора и капитали, което постепенно ще стане още по-свободно.
Направи кратка справка и ще видиш, че икономическото състояние на Гърция, Португалия, Испания, Ирландия определено се подобри след приемането им в ЕС, както и на всички останали.
цитирай
19. artanis - thundergoddess
15.08.2007 14:22
Български народ няма. Има отделни хора. Хората със сходни интереси се организират в групи. Техните интереси често са в конфликт с интересите на други групи и така нагоре по йерархията.

Предимствата за мен:

1. Свобода на движение на стоки. Вече не трябва да плащам мито на границата ако съм си купил стока в ЕС. Особено за техника, стоките в България са много надценени (по една случайност с внос се занимават точно определени хора близки до правителството).
2. Без визи за Англия. Тази година ми се наложи да ходя два пъти до там.
3. Наложи ми се да прекратя полет при прекачването. Когато започнаха да ме разпитват, достатъчно беше да кажа "Аз съм гражданин на ЕС".
4. Ако полицията в България нахлуе в дома ми под някаква безумна причина, имам право да ги съдя и имам добри шансове да спечеля дело за обезщетение.
5. Някои страни в ЕС отвориха пазара си за български работници (Швеция, ако не се лъжа).
6. Улеснена процедура при допускане на територията на други страни от ЕС. Опашката на летищата "EU Members".

Списъкът съвсем не се изчерпва с тези възможности.

И последно една аналогия. Полемиката за цените и т.нар. спекуланти в България подозрително ми напомня на тази в една диктатура в Африка - Зимбабве. Според безкруполния диктатор там, цените са твърде високи, защото има световен заговор срещу Зимбабве. Също ми напомня подозрително много на Венецуела, където за да овладее "спекулата", президентът Чавез е готов да национализира всеки частен магазин, който не продава на определените от правителството цени. Забележете с какви държави може да бъде сравнявана членката на ЕС България - Зимбабве и Венецуела.
цитирай
20. kalinvv - Не давай за пример Гърция, Португалия и Испания
15.08.2007 14:22
Те са се присъединили по друго време, при други условия. Питай някой редови поляк какво мисли за ЕС. В повечето случаи ще чуеш звучна полска псувня.
цитирай
21. marianami - kalinvv
15.08.2007 14:23
Не знам колко от вас си спомнят времето, когато Първанов и сие се плюнчеха и протестираха срещу НАТО и ЕС. А след това се обърнаха на 180 градуса и сега всяка втора дума на Гоце е "Европейски"... Дори и те схванаха на къде духа вятъра.
ЕС може да направи много неща срещу БГ политиците, но не и срещу простотията ни.
цитирай
22. kalinvv - Айде ся Венецуела и Зимбабве
15.08.2007 14:29
Нямам идея как е в Зимбабве - не се сещам да познавам някой, който да е бил там. За Венецуела ти гарантирам, че въпреки че не са цъфнали, са чувствително по-добре от нас - визирам лични свидетелства на хора, които са ходили там. Венецуела има огромни запаси на нефт и в близките 2 дрсетилетия няма как да бъде зле, освен ако американците не идат да ги бомбардират. Чавес е елементарен популист, което не пречи държавата му да е всред най-развитите в Латинска Америка.
цитирай
23. marianami - Тогава вземи за пример коя да е от ...
15.08.2007 14:31
Тогава вземи за пример коя да е от другите страни-членки на ЕС по избор. Няма такава, която да е за оплакване. Струва ми се, че за първи път в историята си България е на правилната страна.
Интересно ми е как виждаш просъществуването ни като самостоятелна единица на Балканския полуостров?
цитирай
24. kalinvv - Не знам дали можеше да останем самостоятелна единица
15.08.2007 14:45
И ние да диктуваме условията, а не да се молим. Можеше да покажем на ЕС, че нямаме желание да влизаме на всяка цена, че предпочитаме запазването на позицията си на енергиен лидер на балканите пред влизане в ЕС. Румъния е по-добре, поради фактори, независещи от ЕС. Там не се ликвидира индустрията. Тук под маската на "преструктуриране на икономиката" всички правителства прикриваха тоталното опустошаване. Спомням си коментарите преди време, че Румъния тепърва трябвало да преживее кризата, която минахме ние. Да ама такава криза преживяхме само ние и в по-лека степен поляците преди нас. В Румъния корумпирани министри лежат в затвора. Тук само формално има няколко партии и никое управление няма да сбърка да търси реална сметка на предишното, понеже после и него го чака същото- всички си прикриват един на друг далаверите, а на народа подхвърлят шоупроцеси като този с Вальо Топлото.
цитирай
25. thundergoddess - За преиоритетите: Свобода на дв...
15.08.2007 15:09
За преиоритетите: Свобода на движение на стоките. Много хубаво. наистина. Прелест. Техните скъпи стоки идват тук с тоновете, а нашите евтини неща изчезват от пазара заради тях. В същотото време ние не изнасяме нищо в Европа, а ако изнасяме е просто нищожно. Хубава картинка.Без визи за Англия? Абе не трябваше ли да се махнат визите за всички държави от Европейския съюз? нали затова беше тоз съюз? А? Не трябваше ли да можем да си ходим където и когато поискаме е Европа. Май си доволен на малкто, а ни бяха обещали многото. Същотот важи и за 3-тото. АКо стъпиш в Европейска стрна, не трябва да ти казват нищо. Или поне така е като е някоя велика и могъща страна - примерно Германия или Франция. АМа ние сме малките нищожества, идиотите, дето всички ги тъпчат. И ние се радваме веднъж като ни пощадят. 4. Ако нахлуе. Не ме топли особено. Да не мислиш, че полицията ще мине и ще нахлува във всички домове на хората? Едно малцинство може да извади изгода от това. 5. Да, търсят евтина работна ръка. Намериха я в наше лице. А Зимбабве е на другия край на света. тя кво общо има? Да не би да е от Африканския съюз? Подобен шит като нашия Европейски, ама не толкова известен, оглавяван от ЮАР? Що се отнася до това. Ама да не останем сами, и тем подобни неща. Все едно да кажеш " Аз няма да се изнеса на кварира, защотот не мога да се оправя сам. Трябва да си имам мама и татко, които да се грижат за мен. В случая ти си България, а мама и татко са ЕС и НАТО. От изброените от теб приоритети ( които предполагам смяташ за най-добрите, та затова си написал точно тях) аз не виждам никаква полза. Тоест, нещата са хубави, но не струват цената, която плащаме за тях. Това са някакви екстри за развитите страни. Ние не бяхме преди Ес, няма да станем и като влязохме и нагазихме в блаото. ще дам още един пример: Имаш определени средства и решаваш с тях да си развиеш спортната кола. Този път ти си политиците, а колата е БГ. Ти похарчваш средствата си за визуално абгрейдване на колицата. В резултат всички почват да й се кефят като я гледат отвън. Обаче като отидеш на състезание, конкуренцията, която е обрънала повече време са перформънс ще те разкатае. Така и нас другите страни ще ни разкатаят в това състезание за пари и надмощие. И както абгрйднатата визуално кола отстрани изглежда, че вървим напред и международната общност ни пляска, само че те не знаят какво кипи вътре в дръжавата и какво чувства народа. Вътрешните части ти ги няма и двигателя по някое време ще изгори :)
цитирай
26. marianami - thundergoddess
15.08.2007 15:28
От постингите ти лъха, та чак вони на популизъм :)
Ако тръгна да оборвам едно по едно твърденията ти, коментарът ми ще стане дълъг почти колкото твоя.
Това, че не се оправяме сами, е ясно на всички. Няма лошо да потърсим помощ от ЕС. Цената, която плащаме да сме в ЕС, е нищожна в сравнение с тази, която платихме през годините докато не бяхме в него:)
За визуалното "абгрейдване" (всъщност се пише ъпгрейдване от upgrade) не те разбрах какво имаш предвид. На мен лично знаменцата на ЕС по улиците и други подобни ми действат стимулиращо;)

ОПс, сега видях, че си на 16. Популизмът ти е простен;)
Поздрави
цитирай
27. artanis - thundergoddess
15.08.2007 15:29
Ако още не знаеш за българи не са необходими визи в нито една европейска страна (членка на ЕС). Дори миналата година за почти всички страни беше така като Кралството и Ирландия бяха изключения. С удоволствие ти съобщавам, че можеш да си ходиш където си искаш в Европа (ЕС) :)

За другите неща ти пожелавам да спреш да гледаш българска телевизия и сама да се опиташ да намериш обяснение на това, което се случва в момента в България.

Сега видях, че си доста млада. На твоите години и аз си мислех разни щуротии, дори мразех Америка :)

с най-добри пожелания:
цитирай
28. kalinvv - marianami
15.08.2007 15:43
Хайде да не дискутираме английската фонетика. Думата upgrade не се произнася нито с българско А, нито с Ъ, а с нещо по средата, макар че съм, чувал да го произнасят всякак. Цената която ежегодно плащаме, е най-малко 680млн. годишно, колкото е годишната вноска на БГ в бюджета на ЕС. Но Цената всъщмост е много по-голяма и ние в момента сме свидетели. Проблемът реално ни е не толкова в цените, които така или иначе ще станат европейски, колкото в ниските доходи, за които няма условия да да се повишат поне с темпото на ръста на цените, ако не с повече.
цитирай
29. marianami - Всъщност сещам се за едно условие за ...
15.08.2007 15:50
Всъщност сещам се за едно условие за повишаване на доходите. В София отваря представителство голяма международна фирма, която дава заплати, по-ниски от европейските, но по-високи от българските, за да привлече кадърните специалисти. След година идва друга чужда компания, която пък за да открадне кадрите на първата, предлага малко по-високи заплати. Първата логично повишава заплатата. Българските шефове щат не щат, за да не загубят служителите си, също са принудени да вдигнат надницата... Това е най-примитивното, за което се сещам. Тоест от идването на чужди компании може само да спечелим. Пък идват, не е като да не идват :P
цитирай
30. viovioi - е такова надцакване може да стане само за някой кон или футболист)))
15.08.2007 16:01
Не разбирате ли, че нещо сме се сбъркали безнадеждно?Колко специалисти може да погълне тази голяма компания.Ще стане точно обратното.При нас нищо не е подчинено на логиката.Ще се натиснат много специалисти които се надяват там да се реализират и мениджърите на компанията веднага ще свалят заплатите....А българските шефове само се чудят как да свият щата.Лошо >>>>
цитирай
31. kalinvv - София
15.08.2007 16:04
е малко или много друга вселена. Тъй като си търся стая под наем, забелязах, че вече наемите налуксозните апартаменти се приближават до тези в големите градове на Запад, макар че все още София е по-зле дори от Белград. Въпреки чувствително по-високия стандарт, софия не е България. Иди в провинцията, прпоръчвам ти района около Видин, да видиш как хората се надпреварват за работни места на минимална заплата. Затова много хора от там идват в София, наемат си някое мазе 2 на 3 метра и са навити да бачкат за ниска заплата, само и само да не останат без работа и да гладуват. Пазарът на труда ще стане конкурентен не когато се откриват работни места в София, а когато започне да се инвестира и в провинцията. Иначе София ще продължава да прелива от провинциални гастарбайтери и няма да спрат задръстванията по улиците на пренаселения град.
цитирай
32. marianami - kalinvv
15.08.2007 16:19
Съгласна съм с теб относно пропастта между София и провинцията. В провинцията заплатите са по-ниски, но и животът е по-евтин. Тази централизация е голям проблем...

viovioi, това, което писах за надцакването, се случва. Колелото се е завъртяло, но все още на по-малки обороти и затова може би не се набива толкова на очи. Това е за висококвалифицираните. За останалите ще има повече шанс, когато се открият производства, а това ще стане, когато си оправим законите и икономическата обстановка.
Тези производства няма как да са в центъра на София, ще бъдат в провинцията.
цитирай
33. анонимен - Trqbvashe mai pyrvo da opravim z...
15.08.2007 16:38
Trqbvashe mai pyrvo da opravim zakonite i ikonomi4eskata obstanovka predi da vlezem v ES? Ama niama koi da se seti za tova. Za tova sega si patim. A tova za godinite nqma da go komentiram prosto - po vashata logika 80-godishnite starci razbirat nai-mnogo ot politika.
цитирай
34. thundergoddess - 16, 16, ама май на по-следващите ...
15.08.2007 16:41
16, 16, ама май на по-следващите избори (след местните) ще бъда минала 18 :)
цитирай
35. nik666 - С нетърпение очаквам
15.08.2007 16:47
да обясниш как точно изгубихме независимостта си?

И как точно реши, че на пазара на труда не действа принципа на скачените съдове? В момента тук, в Русе, работодателите се принуждават да вдигат заплатите, понеже квалифицираните работници предпочитат да работят няколко километра по на север, в Гюргево, за тройно повече пари.

И каква според теб алтернатива имахме пред ЕС? СИВ? Или Варшавския договор? Или ОНД направо? Да не би да очакваш да останем остров на наутралитет на Балканите, след като дори Швейцария признава загубите си от факта че е извън ЕС и Еврозоната?

Инвестициите. Как да очакваме някой да дойде да инвестира у нас, след като няма подходяща бизнес-среда? И това ли очаквате да ви даде ЕС наготово, готин икономически климат, пък ние да чакаме инвеститорите с опънати крака и фас в устата?

С още по-голямо нетърпение очаквам критики към общата валута.

Поздрави. И да, с удоволствие ще празнувам една година от присъединяването, защото това ще бъде една изминала година в която мрънкането не е било от полза и поне няколко човека са се усетили че трябва да СВЪРШАТ нещо, вместо да чакат наготово.
цитирай
36. artanis - надявам се
15.08.2007 16:47
да продължим да спазваме добрия тон на дискусията.

viovioi, специалистите в България далече не са толкова много, колкото си мислиш, нито пък се произвеждат на конвеир. С общия пазар на труда един специалист не е необходимо да стои в България и да чака някоя компания да се появи.

Наемите в София НИКОГА няма да се доближат до наемите в големите градове на запад. Наясно съм с наемите в София, а скоро се интересувах от наемите в Милано. Последните са равни на наемите в София умножени по 2, дори 3. Личната ми оценка е, че наемите в София в момента са малко надценени.

А София е по-развита от другите градове само по една причина. Цялата власт е централизирана там. Данъците от цяла България отиват в София и никога не я напускат. Тук не говорим за ефективност и добър бизнес климат, а за безгранична корупция. За това подкрепям данъчната децентрализация, която междувпрочем може да се тълкува като антиконституционна според настоящата конституция на България.
цитирай
37. kalinvv - Как загубихме независимостта си
15.08.2007 17:05
Ако си За влизането ни в ЕС, трябва да знаеш, че вече нашите закони стоят под законите на ЕС и малко или много ние сме провинция. Ако поскъпването на зърнените култури беше се случило преди година, държавата щеше да регулира пазара с евтин и безмитен внос от молдова (примерно). Сега обаче не може, защото ЕС позволява само в краен случай да се внася земеделска продукция от страни извън Съюза. Във вътрешната, външната политика, отношението към ромите ако щеш, сме изцяло зависими от често неадекватните правила на ЕС. Бяхме принудени да премахнем всичко от законодателството си, което ЕС не приема, като смъртната присъда например, за кето по мое скромно мнение българия не е дозряла, ама нейсе. Така че отнета ние всякаква независимост - външна, вътрешна и ква да е. като независими държави в ЕС по неписано правило могат да се държат само страни като Германия, Франция и Великобритания.
цитирай
38. kalinvv - като казах за наемите
15.08.2007 17:08
имах предвид, че вече големите агенции предлагат апартаменти и за по няколко хиляди долара месечен наем - влязох в сайта на една от най тузарските и се ужасих, като се има предвид, че аз се пробвам да намеря стая с легло за 150
цитирай
39. nik666 - Мне,
15.08.2007 17:20
не си напълно прав. Европейското законодателство обикновено е с предимсто единствено ако влиза в конфликт с българското такова. А дори и тогава си има европейски съд, който може да се изкаже по въпроса кой е прав и кой е крив.

ЕС никога не е имал, а и така като гледам скоро няма да има, обща външна политика. Съществуват много силни страхове в самия съюз (които са в пълно противоречие с твоята теза, между другото), че се дава твърде много власт на Брюксел и трябва всяка държава да решава сама за себе си как да действа във външно-политически план. Точно тези страхове породиха и голямата криза около Европейската конституция. Никой обаче не можа да обясни на хората, че тези страхове са безпочвени, и думата "конституция" не означава че ЕС ще се превърне в супер-държава, това дори не е юридически правилен термин за пакета договори, които Франция и Холандия отхвърлиха.
В същия ред на мисли, Полша е типичния пример как една бедна, новоприета страна в съюза може да подложи крак на едни мащабни преговори, и то само защото поляците не ги кефеше загубата на няколко гласа тук и там в институциите. За каква липса на външна политика говорим? Ако визираш безгръбначието и мекушавостта на българските дипломати, които не смеят да се обадят по въпроси, където сме потърпевши - това си е наш проблем, никой не ни е обърнал внимание защото не сме се обадили когато е трябвало.

Вноса на зърно? Защо трябва да внасяме от Украйна (примерно), когато крайно умните ни министри можеха да отворят резерва и да тушират спекулата с цените? И защо от страна извън ЕС, при положение че на вътрешния пазар мита няма, няма и квоти. Защо все се опитвате да гледате на изток за помощ?
цитирай
40. kalinvv - На теория много неща...
15.08.2007 17:48
В химна на СССР се пееше "Союз нерушимый республик свободных", ма реСпубликите не бяха толкова свободни. Полша се е опънала за някоя друга година да запази няколко депутата в повече и за не особено дълъг срок са и позволили. Не е нещо значително, а освен всичкото е временно. Плюс това полша е с население близо 40 милиона. Компромисът временно да задържи броя на депутатите си не е кой знае колко голям. Полша никога не е била особено бедна, дори и по соцвремето. По общ брутен вътрешен продукт(не на гл, от населението) е на 24-то място в света, веднага след Холандия. А ние не можем да пръднем без да питаме големите ни братя, а ако някой от тях пръдне, ние от сервилност се посираме. За отварянето на резерва също не може без консултации с ЕС, понеже това рефлектира малко или много и на европейския пазар - няма вече граници.
цитирай
41. lupi - Имам едно въпросче (за всеки случай), преди да умра от смях
15.08.2007 18:20
Ти всъщност казваш, че ако в Германия (примерно) хляба е три пъти по-скъп от нашия, германците се юрват тук на евтиния хляб и хоп - и ето как цената се вдига??
цитирай
42. lupi - "По общ брутен вътрешен продукт(не на гл, от населението) е на 24-то място в света"
15.08.2007 18:23
Никой никъде по света, колкото и да е необразован, не сравнява БВП по абсолютни стойности. То просто няма смисъл. Съветвам те най-сериозно - понаучи малко икономиката и ще тогава ще осъзнаеш какви дивотии твориш.
Бъди здрав :)
цитирай
43. thundergoddess - ник666, май не знаеш, че зърно от ...
15.08.2007 18:54
ник666, май не знаеш, че зърно от държавния резерв се взема при краен случай. Не дай си боже да дойдат талибаните и да вземат да пускат тука разни бомби (щото ние сме единствените, които все още седим с онези педераси американчетата в Ирак и правим мръсно там, защото на ТЯХ са им направили и като цяло даваме жертва за нещо, което въобще не ни касе и трябва да кажем на САШ да си е*е майката и че имат достатъчно армия да се оправят сами)... Та думата ми беше, че ако дойдат талибаните с ракетите ( и изтъкнах защо може да дойдат) ще трябва жито, за да ядем нещо. Тогава се ползва житото от държавния резерв. Защото ти гарантирам, че както се правим на гъзета и на големите приятели на САЩ, ако недай си боже нещо стане, я няма да си мръднат пръста...
цитирай
44. thundergoddess - лупи, не Германия скъпа, ама мини в ...
15.08.2007 18:57
лупи, не Германия скъпа, ама мини в Русе някой уикенд и виж кой купува хляба. Предполагам така ще завариш и по южната граница. Макар да съм останала с впечатлението, че Гърция малко повече ни уважава.
цитирай
45. kalinvv - Не казвам
15.08.2007 19:03
че някой ще се вдигне от германия да купува хляб, но нищо не му пречи да купи жито или брашно, а за хляба не се безпокой.
За БВП - сравнява се - именно в такива случаи - да се види какъв е делът на дадена държава в световната икономика или в определен регион. Иначе нямаше да съществува класацията, от която взех тези данни.
цитирай
46. анонимен - @thundergoddess
15.08.2007 19:11
Тиа глупости дето ги наговори за талибаните и резерва са мнооооого далеч от действителността. Опитай с вестник Капитал и Дневник, вместо Труд и 24 часа.
цитирай
47. thundergoddess - анонимен, не чета вестници, тел...
15.08.2007 20:25
анонимен, не чета вестници, телевизия гледам. Следващия път пробрвай с малко доказателства и тогава може и да се съглася, че си прав.
цитирай
48. mom4eto2 - Съгласен с kalinvv !!!
15.08.2007 22:00
Иначе има и хора, които са те тълкували така - германците да дойдели да купуват хляб... Без коментар! А аз знам друго - миналата година германците ходеха да зареждат бензин в Чехия, а последната беше член на ЕС вече повече от година! Заплатите в Чехия не са германски, но и цените са по-човешки... Всъщност пак преди година храните им бяха на нашите цени, да не кажа и по-евтини... Плащанията за ток, вода и парно там не се броят за разход, както се казва! Как са го постигнали? А и те бяха в соцблока! Но се развиват, а ние стоим на едно място. И между другото чехите ги удари по джоба членството в ЕС и имаше много недоволни. Обаче когато там покупателната им способност падне с 2-3% , всички се вдигат на протести. А тук при инфлация 30 % и нагоре само си мърморим под нос в магазина и вместо половин кило сиренце си вземаме 300 грама, а като се приберем попсуваме пред телевизора и си легнем полугладни. Пари има в тая държава! Няколко стотин човека държат парите на милиони, на цял един народ! А ние чакаме ЕС да ни оправи...

Не се обявявам против ЕС, но нали знаете какво се случва, когато един спортист излезе контузен да се състезава? Хубави идеи, калпави изпълнители... Така няма да стане! Защото нашата контузия е в главата, разбирай в политиците. Колкото и да работи тялото, празнината в главата няма да позволи благоденствие на цялото тяло.

И за край нещо, което ми направи впечатление. marianami , чета ти блога, но сега видях колко много си сгрешила с едно твърдение - че живота бил по-евтин в провинцията. Глупост или грешка, как да го нарека? Просто не е вярно! Или ти под "живот" разбираш да вечеряш по заведенията? Да, заведенията в София са по-скъпи! Обаче ти сметни - един хляб, едно олио и 500 гр сирене са 6,50 лв, а докато пиша може да е вече и седем! При надник 10 лева на ден как се живее? Знаеш ли колко хора тук живеят със заплати от 200 лева? МНОГО!!! Да, висят по барчетата - на едно кафе по три часа... И то през ден, щото за всеки ден няма ст'инки. Тъй че толкова си далеч от истината, че... Колко пъти съм писал, че сития на гладния не вярва и колко пъти се убеждавам, че е истина... Но да ти задам един въпрос или задача - представи си, че трябва да живееш с 200 лева на месец. Да, само за теб да са си. И нещо за цените - тук примерно бананите бяха 2,50 още когато в Сф се намираха и по 2 лв.! Ако съпоставим най-ниските цени тук и в Сф, вашите са по-ниски. Водата до скоро беше двойно по-евтина от нашата... А и сега е с 50 % отгоре. Но как да ви обясни човек, че има хора дето нямат стотинки за хляб?! Можете ли въобще да си го представите?...

И още веднъж поздрави за kalinvv !!! Ти всъщност не казваш, че ЕС е нещо лошо, но поне в момента на нас не ни върши работа, това е истината! Просто стана по-лесно да се напуска потъващия кораб и нищо повече. Защо всичко живо избяга? Май много хора нямат желание да вървят десетилетия в правилната посока.
цитирай
49. marianami - mom4eto2
15.08.2007 22:16
Под по-евтин живот в провинцията имах предвид следното:
1. Повечето хора живеят в собствени жилища, или ако плащат наем, той е далеч по-нисък от наемите в София.
2. Разходите за транспорт обикновено са по-малко.
3. Основните стоки са на по-ниска цена.

Но с това не исках да кажа, че в провинцията хората си живеят живота. Просто търсех обяснение как ОЦЕЛЯВАТ с 200 лв, както ти спомена.
Поздрави
цитирай
50. lupi - ехей, второто момче :-)
15.08.2007 23:07
бате, как ше имат повече от 200 лв на месец като по три часа седят в кафенето, сам го каза.
И още нещо. Знаеш ли какво е най-готиното на времето, в което живеем? Че всеки може абсолютно свободно да реши къде да живее, учи и работи. Ако не те кефи да бачкаш като магазинер в Каспичан за 200 лв. иди другаде, работи нещо друго, не се оставя в мизерията. Ако сам не си обърнеш внимание в този живот никой няма да ти обърне. Само че тая работа не става като седиш в кафенето по три часа и си чоплиш носа.
цитирай
51. kalinvv - lupi
15.08.2007 23:12
не е точно така. Седят в кафенето, защото няма предлагане на работа. В малък град, където има 5 работещи фирми накуп какво да правят, освен да погледнат дали не се е освободило работно място и да седнат да чакат. Това не е София, където висенето в кафенето е признак на ленност, защото навсякъде висят табели "търсим персонал". В тия места половината народ са се изнесли в гърция и Испания, а другата половина не са се изнесли просто защото нямат пари да идат до там.
цитирай
52. thomas - Много илюзии има по-горе...
15.08.2007 23:40
@artanis
1. На тебе кой ти е искал мито за стока от ЕС в последните 5-6 години? Реално разлика няма. Само дето (ако си пазаруваш лично), сега вече не можеш да си вземеш ДДС-то, което си платил. Голямо подобрение. Впрочем и стоките в Европа почти не са по-евтини от тези тук. Истината е в Щатите, където проблемите и днес са си точно толкова, колкото бяха и преди, да не кажа че са и повече, ама хайде да не изпадам в подробности.

2. Много ли си чакал на тия опашки за неевропейци? Аз никак. Вярно, някакси е гъдел да си минаваш през европейските гишета, ама само толкова

3. Визите за Англия - ок. Ама пак трябва да се събуваме по летищата им. А една позната вече я разревават за трети път при влизане и трябва да идва да я спасява английският и приятел с дебелите си връзки, за да не я върнат, нищо че няма нужда от виза. И че наистина нищичко не нарушава.

4. Хората съдят успешно държавата ни в европейския съд далеч преди да сме имали нещо общо с членство в ЕС. Какво се е променило сега? А от полицията по-скоро гледай да не си недоволен, че много боли, съм чувал. :-)

5. За трудовия пазар - ок, наистина има няколко държави, които официално са го отворили. Ако си достатъчно напред с шведския, финландския или чешкия, можеш да се пробваш по тази линия... :-)

@kalinvv
Цените на някои неща тук са доста по-високи от тези в Европа. Това трудно ще го обясниш със скачените съдове. Що се отнася до някои неща, които при нас бяха безумно евтини, причината за тяхното вдигане не е в това, че европейците са дошли да си купуват хляб от България, а в това, че тук поскъпнаха и имотите, и енергията, а и цената на труда днес е поне 2 пъти по-висока, отколкото беше преди 4-5 години. Факт, дори и някъде още да не се е усетило. Даже толкова се е увеличила, че при потресаващо ниската ни производителност направо ни спъва и без това незапочналото бурно развитие.

Инвестиции има, и то доста. И нямам предвид англичаните, които изкупиха десетки или стотици хиляди имоти, а именно навлизането на западни фирми, които приватизират стари предприятия или създават нови. И добре, че поне това има, защото иначе търговският ни баланс с ЕС е строго отрицателен - купуваме с повече от 30% повече от тях, отколкото им продаваме. Без тези инвестиции бордът и финансовата ни система отдавна да бяха гръмнали.

За АЕЦ съм напълно съгласен, че правим големи глупости. Само че мисля, че тук някои хора с лични интереси да защитават едно или друго енергийно лоби, си измиха ръцете с ЕС, който изобщо не е искал от нас да правим чак това, което ни беше казано, че е искал.

@marianami (23)
Извинявай, ама много наивно разсъждение. Понеже другите държави в ЕС били добре, то следва, че не може и ние да сме зле. Първо кой ти е казал, че всички се чувстват добре? Чувстват се добре богатите, при бедните реакциите са точно като при нас, само пропорционално на бедността.

@artanis (27)
хаха. аз пък на твоите години обичах Америка :-)

@marianami (29)
можем да спечелим, можем и да се продъним точно от това. защото и сега нямаме какво да продаваме навън - нямаме НИТО ЕДИН популярен продукт, който се търси в Европа, освен ваканционни апартаменти и евтино вино. Та като ни пооткраднат специалистите за малко по-високи заплати, така и ще си останем. И честно казано, ако така се получи, може по някое време и да ни закрият като ненужни и недопринасящи с нищо за съюза. И ще си останем слуги. Все е нещо, като се има предвид, че сега понякога и за това не искат българите.

@niki666 (35)
Искам следващия път не да се зарадваш, че работодателите вдигат заплатите, защото иначе ще им избягат работниците в друга държава, а защото са вдигнали производителността така, че да могат да си го позволят. Не мога да разбера само като такива експлоататори ли виждате "гадните капиталисти"!? :-) Заплатите са ниски не защото някой иска да си прецака работниците, а защото те, волно или неволно, не дават нужната производителност, заради която да им се плаща повече. Не казвам, че вината не е и в работодателите, които често очакват от самите работници да издърпат фирмата напред, без да си подготвят нужния арсенал от мотивационни методи.

Айде стига, че се уморих... ;-)
цитирай
53. kalinvv - thomas
16.08.2007 00:18
Наистина има неща, които са по евтини на Запад, но в момента голяма част от българите харчат 50 и повече процента за храна, тях не ги интересува, че в други ЕС държави може да намери BMW на по ниска цена, а най-често употребяваните хранителни стоки тук - хляб, мляко и прочее са все още доста по-евтини. Това с ниската производителност ми се струва, че е нещо, което го повтарят от времето на социализма, когато беше наистина така. Сега в много фирми държат хората по 12 часа на ден и не ги пускат отпуск. с подобно оборудване са и вярвам - не произвеждат по-малко от същите на Запад. Струва ми се, че много казионни икономисти като няма с какво да обяснят това, че нищо добро не се случва, започват да обвиняват енергийната ефективност и производителността на труда. Аз в къщи инвестирах в поставяне на икономични крушки навсякъде и в готвене почти само на газ, но сметките не паднаха осезаемо - това като малко отклонение. Доходите не се вдигат не защото няма ресурс за вдигането им, а защото има голям брой хора, които са готови да работят за ниски заплати, понеже в голяма част от страната безработицата е убийствена. Самият факт например, че един млад учител в държавно училище в началото на кариерата си взима малко над 250 лв чисти, а още има млади хора, които се съгласяват да работят като учители е показателен. Няма инвестиции, а ако има, то половината са в търговия - Билла, Кауфланд и прочее, които фактически не внасят нищо в икономиката. Реши ли се проблема с безработицата в дълбоката провинция, нещата ще потръгнат. Това обаче не зависи от ЕС, а от тия, неадекватните, които управляват държавата. Хитлер не ми е симпатичен, но факт е че водиейки страната си в изолация от развитите страни, той е успял да издигне германия от руините чрез добра икономическа политика, до такава степен, че след 6 години управление една банкрутирала държава става способна да води война едновременнно срещу целия свят. Думата ми е, че помощта не идва отвън, а отвътре, както в приказката за неволята.
цитирай
54. анонимен - re
16.08.2007 04:44
Евроскептицизмът си е цяла дисциплина. Били сме загубили независимостта си? Кой е изгубил независимостта си, приятелю? Аз лично не се чуствам загубил независимост, дори напротив - много по-свободен се чувствам сега. Ако някой е загубил независимост - тоав е държавата, а нея нали само я плюем каква е калпава. Демек какво по-хубаво от това???
цитирай
55. artanis - thomas
16.08.2007 13:37
Да, аз си измислям. Всичко е във въобръжението ми. :>
цитирай
56. mom4eto2 - @marianami
16.08.2007 19:36
Нищо лично към теб, аз съм си така - може би малко рязък, едва ли не те нападнах... Но цените на основните стоки не са по-евтини в провинцията. Това не е мое мнение, а факт!!! Много неща, да не кажа всичко, са по-скъпи! Споменах ти и водата - за нея със сигурнст плащате смешна цена ако съпоставим с положението в останалите градове. Тока ви не знам на каква цена е, но не бих се учудил ако отново е по-евтин. Остава ви едно парно да ви бръснат, но в другите градове това си е направо лукс! Абе добре сме, ама ще се оправим... Поздрави и от мен! :)

...................................

lupi, бате, времето е готино - факт! Но за тези, които имат пари. Щото преди години и да имаш пари, нямаше какво да си купиш с тях. А аз да ти кажа по цели седмици не стъпвам по баровете. Не защото няма време или пари, а просто няма какво да търся там. Има много безделници, кой може да го отрече? Ама ти май всичките ни "лъзна" в графа "мързеливите селянчета", а? :))) Абе, много сте работни в тая София, бе! Малеееееееее. Чудо, чудо! Че чак ужас...

Всеки може да отиде където си иска щом не му изнася. А при бай Тошо не можеше ли всеки? Да не са ги връзвали със синджири по градовете. Ако имаш пари отиваш където си поискаш - и преди е било, и сега е така. Но това означава ли, че щом заплатата в Казанлък е 200 лева, всички трябва да се юрнем в София? Ами изглежда означава, щом го правим... Но помисли малко по-реално и ще видиш, че във всички градове трябва да остане все някой да живее. И изобщо не е гаранция, че щом си останал, значи си некадърен или мързелив! Семейство с 2 деца ученици и 450 лева доходи месечно къде на майка си в .... може да отиде? Просто изкривяването в мозъците ни е тотално! Да отидем при повечето пари... Същото е, когато работиш някъде си и някой взима повече пари от теб. Ти започваш да пресмяташ - абе тоя що ще взима повече от мен, нищо не върши, как може така. И вместо да поиска да вдигнат неговата заплата, той прави така, че да намалят на колегата. Не искам аз да съм добре, важното е Вуте да е зле, нали така?! Аз си вземам хилядарката у Софията, па оня нека гърби за 250 лв, боли ме онова с трите букви! И изобщо не е вярно, че кафенетата са пълни с безделници! В София да не са празни?... Факт е, че в провинцията плащат в пъти по-малко за една и съща работа, отколкото в София. Примерно в строителството. Не е реално да има такива разлики! Единия си дава здравето за 15 лв, а друг също работи, но за 50 - поне знае защо!

Та значи така съветваш, а? Един Арсенал, който преди години е давал хляб на 15 000 човека, сега има 7-8 000 работници. Там като не са доволни от парите, давай да идваме при вас и да затварят завода, що да се тепаме за без пари. Ми идваме, чакайте ни! :))) Отваряйте места.
цитирай
57. анонимен - ес
23.08.2007 17:19
докато не отворят пазара на труда никаква полза от ес поне за мен. живея в германия от много години и все още на летището като се прбирам ме питат какво правя тук! неперкъснато подължанат да ни унижават с каква ли не бюрокрация а за работа в германия неможем и да си помислим преди 2011! това е ес!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kalinvv
Категория: Лични дневници
Прочетен: 409849
Постинги: 72
Коментари: 519
Гласове: 704