Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2010 14:11 - На почивка в Турция - Кушадасъ - Хотел "Атлантик холидей клуб" - Част 1
Автор: pitagorid Категория: Туризъм   
Прочетен: 39941 Коментари: 15 Гласове:
18

Последна промяна: 06.10.2010 17:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
На почивка в Турция - Кушадасъ - Хотел "Атлантик холидей клуб" - Част 1

След впечатляващата екскурзия до Кападокия през тази пролет, (за която написах цяла серия от пътеписи), моята представа за Турция коренно се промени. Оказа се, че Турция не е това, което имах в моите представи или това, което се опитват да ни натрапват разни политици и националистически идеолози. Като турист, за мен Турция е една просперираща държава с много трудолюбив и гостоприемен народ. Затова след завръщането ни от Кападакия се зароди идеята, тази година да направим почивката си именно в Турция.
И изборът ни се оказа наистина много сполучлив.
Разбира се трябваше добре да планираме и обмислим всички варианти: Къде да отидем? С коя туристическа агенция и т.н.
Естествено всичко това направихме като се поразровихме из интернет.
В този постинг искам да споделя нашите впечатления от почивката и да предоставя полезна информация на моите почитатели, която да използват при една бъдеща тяхна почивка в тази наша югоизточна съседка. Естествено всичко ще илюстрирам с много снимков материал.
Първо за начина на пътуване:
Със самолет или автобус?! За нашите възможности, естествено беше да изберем пътуването да бъде с автобус. За хора с по-големи финансови възможности, пътуването със самолет е добра алтернатива.
Според предпочитанието пътуването да бъде с автобус, имахме избор между няколко известни курорта: Кушадасъ, Бодрум, Мармарис и Айвалък. За да бъда изчерпателен, трябва да включа и Анталия, но понеже пътуването до там с автобус би било твърде неприятно, този може би най-престижен курорт, го изключихме предварително.
Айвалък е най-близо, но и най-малко познат за нас. Затова се насочихме към останалите три. Като начало решихме да пробваме с Кушадасъ, тъй като е сравнително по-близо от Бодрум и Мармарис, а и информацията за него беше най-много.
Сега трябваше да изберем туристическата агенция, която да ползваме.
Първата идея беше "Бохемия", тъй като с нея ходим винаги по екскурзиите. Но се оказа, че тя не предлага почивки в Турция, а предимно екскурзии. Намерихме цяла дузина туроператори, които да предлагат желаната почивка в Турция и беше трудно да изберем най-удачния. Поровихме се из форумите, но откровено казано там нещата удариха на камък. Няма туристическа агенция, за която да прочетеш само хубави положителни отзиви. Накрая се спряхме на Туристическа агенция "Емералд". Най-вече защото тя има представителство в Стара Загора, а и отзивите за нея бяха сравнително добри. По-късно научихме, че тя е лицензиран доставчик на услугата "Почивки в Турция" и после предоставя тази услуга на много други туристически агенции, като свои партньори.
И така "Почивка в Кушадасъ с Туристическа агенция "Емералд".

image

Автобусът на Хермес с който пътувахме
  image

Туристическата агенция Емералд, която предлага почивката
  До тук всичко е ясно, но оставаше най-важния избор - В кой хотел да бъдем настанени?!
Това се оказа най-трудната част от избора. Агенцията предлага поне 20 хотела в Кушадасъ, от 3 до 5 звезди. Цените варират от 380 до 1000 лв. на човек в зависимост от периода на почивката и категорията на хотела. Ние избрахме времето за почивка от 17 до 26 септември. Това е период със сравнително по-ниски цени, но достатъчно топло и приятно за почивка на тези субтропични ширини. След редица консултации с представителката на агенцията в Стара Загора, накрая се съгласихме с нейната препоръка и избрахме хотела "Атлантик холидей клуб".

image

Хотел Атлантик Холидей клуб
  Когато пристигнахме там, се оказа че сме улучили точно в десетката. Това е отличен избор, за който благодарим на г-жа Мима Бонева.
Хотелът е категория 3+ звезди, но се намира на едно от най-хубавите места на прекрасния плаж "Long beach" в Кушадасъ.

image

Входът на плажа Лонг Бийч

  Цената на почивката за този период беше 426 лв. на човек , което си е много добра цена за един средностатистически българин. В цената влизат нощувките, транспорта, медицинските застраховки и други такси.
Но нека бъда последователен.
Пътуването за тези почивки започва винаги в петък след обед и се пътува през нощта. Искам веднага за кажа, че най-неприятната част на почивките в Турция, са именно тези нощни пътувания. За тези, които ходят на дълги екскурзии е вероятно вече известно, че най-приятно е да се пътува през деня и да няма нощни преходи. В нашия случай обаче, това е просто наложително. И ако има недоволни от този род почивки, това е именно нощният преход.
Разстоянието от турската граница до Кушадасъ е 660 км. Пътуването се утежнява и от факта, че се преминава турската граница в един и същи ден - петък, когато пътуват всички почиващи. За сведение трябва да кажа, че само от Туристическа агенция "Емералд" в този ден пътуваха 13 автобуса. "Обработката" на един автобус на границата е около 15 минути (ако няма извънредни инциденти), и вече можете да си представите колко време се чака, ако пред вас има десетина или повече автобуса. При тези условия, пътуването до Кушадасъ отнема средно между 16 и 18 часа. В това време са включени преминаването на границата, ферибота през Дарданелите и регламентираните почивки на всеки 3 часа по 20-30 минути.
Пътуването е по маршрута - Одрин, Дарданелите, ферибота между Гелиболу и Лапсеки, егейското крайбрежие на Мала Азия, Айвалък, Измир, Кушадасъ. За тези които пътуват до Бодрум или Мармарис, пътуването продължава още 2 - 2,30 часа.
Веднага след като се мине турската граница се прави първата почивка на мотела известен на повечето българи като "Хаджията", но всъщност истинското му име е "Арсланлъ", което ще рече - "Лъвчето".

image

Лъвчето преди Одрин
Пристигнахме в хотел "Атлантик" рано сутринта в 7 часа на 18.09.2010. Нашето пътуване беше около 16 часа, като улучихме момент с престой на границата не повече от час и половина.
Пресичането на Дарданелите с ферибот става през нощта. Има два варианта. Или с ферибота през Чанаккале или с алтернативния ферибот през Гелиболу. Първия обаче работи само през деня, докато този при Гелиболу, работи денонощно. Затова почти всички автобуси ползват втория. Впрочем през този ферибот пътят е малко по-кратък и по-добър.

image

Фериботът Гелиболу - Лапсеки

image


image

Веднага трябва да кажа, че пътищата в Турция нямат нищо общо с нашите - българските. Всички техни пътища са тип европейски - без дупки. Повечето са тип магистрали, макар да не се водят за магистрали. Четирилентови, двупосочни, перфектни. Не са магистрали, защото преминават през населени места и има пресичания с други пътища на едно ниво, но това не пречи да са много по-добри от нашите истински "магистрали". Разбира се трябва да кажа, че има много участъци в строеж, където движението е затруднено, но самия факт, че се строят нови модерни пътища говори, че след няколко години всичко ще е просто перфектно.
Нека сега да се спра на самия хотел "Атлантик холидей клуб".

image

Административната сграда на хотела с рецепцията
Категория 3+ звезди. All inclusive (Всичко включено в цената).

image

Лентата "All Inclusive"
Хотелът всъщност е цял хотелски комплекс с 6 четири етажни корпуса (общо 537 стаи), огромен ресторант, два басейна, три бара, голяма екзотична градина с много палми и други екзотични дървета, храсти и цветя.

image

Рано сутринта на плажа
image

Плажната ивица
image

Ресторантът и градината пред него
image

Трети Корпус
image

Първи Корпус с тенис кортовете пред него
image

Преди да се настаним
image

Градината на хотела

image
Високите палми в центъра на градината

image


image

Жасминово дърво - ухае прекрасно вечер
image


image


image

Лаврово дръвче
image

Жасмин
image

Палми
image

Намира се на 20 метра от плажа. В района на хотелския комплекс има множество портокалови и мандаринови дървета, нарове и смокини.

image

Портокалови дървета
image

Нар
Морето е прозрачно като сълза, тихо и приятно. Пясъкът по плажа е ситен като на нашето Черноморие, със сиво златист цвят.

image

Морето е до "колене"
image

Плажът в най-широката си част
Може да се навлезе доста навътре, като дълбочината не е повече от метър и половина (подобно на плажовете край Несебър и Слънчев бряг.) Водата е много солена. Интересен за мен беше факта, че нямаше никакви зелени водорасли. Нямаше и никакви миди. Нито живи, нито дори черупки. На места се срещаха само малки количества кафяви лентовидни водорасли. Плажната ивица е широка между 10 и 50 метра, като на места се свежда до един - два метра.
Може би единствения недостатък, (който едва ли е недостатък) това е, че се намира на 9 км от центъра на Кушадасъ.
В стаите има телевизор, тераса, тоалетна и баня с душ (без вана). Двойно легло и допълнително трето единично легло. Телевизията е скучна - 7 турски канала, един руски, два английски, един датски и един френски. Водата във водопроводната система не става за пиене. Всъщност това е преработена и частично обезсолена морска вода. Пие се само минерална вода, която в комплекса се предлага безплатно на много места.

Храната
Храната е в изобилие. Ресторантът работи почти денонощно на "шведска маса".

image


image


image

Сутрин от 7 часа до 11 часа е закуската.

image


image

Мюсли
image

После от 12,30 за 14 часа е обядът, а вечерята е от 19 до 22. През останалото време работят баровете на комплекса, където се предлагат топли сандвичи, пържени картофи и други леки закуски и напитки. Всичко е безплатно.

image

Водния бар в средата на басейна за забавления
image

Един от баровете на хотела пред плувния басейн
image

Наливна бира, алкохолни коктейли, безалкохолни напитки, кола, сокове, кафе, турски чай и др.
Като асортимент обаче храната е доста еднообразна. Всеки ден шест основни ястия, от които трите са постни, с много и разнообразни салати (домати, краставици, зеле, моркови спанак, марули и какво ли не още.

image


image

Има дори туршии), подправки всякакви, сирене, кашкавал, маслини. Кисело и прясно мляко, мюсли, спагети, яйца, масло, пчелен мед и конфитюри. И разбира се поне 20 вида турски сладкиши. За съжаление плодовете бяха малко, два три вида. Хляба е типично турски, мек като дунапрен и не особено вкусен. Предлагат се и малки хлебчета и разни пържени закуски. Абе с други думи, гладни няма да останете.
Понеже Турция е мюсюлманска държава, колбасите и алкохола са много ограничени. Предимно телешки и пилешки меки колбаси и кренвирши. Месото е или телешко или пилешко. Има и различни ястия от кайма (без свинско). Алкохола е два вида, ако не се брои бирата. Мастика и местна водка. Предлагат се и други видове алкохол, но срещу солидно заплащане.

image

Вътрешният бар в приемната, където се продава марков алкохол
Нормално е да си поръчаш безплатно коктейли от водка с лед, натурални или газирани сокове. Бирата е наливна турска марка Ефес. Има и Туборг. Други видове в баровете на хотела не се предлага.
При пристигането в хотела, ни поема представител на турска туристическа агенция, който се грижи за комфортното пребиваване на всички българи от агенция Емералд. Всеки ден се предлагат различни туристически програми - екскурзии, пътувания с корабче из залива на Кушадасъ или до гръцкия остров Самос, сафарита и други забавления.
Хотелът разполага с интернет зала, безжичен интернет, игрална зала за билярд, тенис на маса, мини голф и др. Има и фитнес зала, турска баня и тенис кортове. Тези удоволствия обаче се заплащат допълнително.

image

Интернет клуба и залите за развлечения и игри. 1 час интернет - 8 турски лири
image


image


image

Тенис кортовете
Вечер се предлагат и различни забавни представления, които тук ги наричат анимации.
Има два басейна, единия 25 метров, където е удобно да се плува и друг с водна пързалка и воден бар за забавления.

image

Плувния басейн
image


image

Басейнът за забавления с водната пързалка и бара по средата
Отзад са търговските обекти 

На територията има и търговски обекти за сувенири и разни плажни аксесоари.

Следващия път ще ви разкажа за самия град Кушадасъ и околностите, а по-нататък ще напиша пътеписи и за двете екскурзии, които направихме - до античния град Ефес и до природната забележителност Памуккале.

image

image

Красив залез над Егейско море
Вляво са контурите на гръцкия остров Самос

Следва продължение

 


Тагове:   плаж,   Атлантик,


Гласувай:
18



1. hristo27 - Най-накрая се появи с обещаната ...
06.10.2010 14:39
Най-накрая се появи с обещаната "екскурзия".
Фантастико, Иване! Блазе ти, че си бил на това божествено място!
Чакам продължението.
цитирай
2. анонимен - Супер е !
06.10.2010 14:45
Мерси, за удоволствието !
цитирай
3. iliada - :)
06.10.2010 15:16
Явно добре сте починали !Радвам се ,че сподели!
Благодаря ти !
цитирай
4. viladiamant - бил сам няколко пати на по4ижка в ...
06.10.2010 21:07
бил сам няколко пати на по4ижка в тупциа о4арован сам от това което видиах.




цитирай
5. tili - Полезен материал!
07.10.2010 00:22
А снимките и инфото са както винаги на ниво. Но не обичам такъв тип почивки:(
Очаквам Ефес и Памуккале.
Поздрави!
цитирай
6. анонимен - от Тони Браво !
07.10.2010 19:58
Липсваха ми хубавите разкази !Радвам се за вас и за хубавите места, които сте видели. Хубави снимки и много практична информация за почивката в Кушадасъ.
07.10.2010г.
цитирай
7. monaliza121 - Поздравления!
08.10.2010 18:43
Красиви снимки и полезна информация. Беше приятно да разгледам!
цитирай
8. анонимен - Благодаря !
11.10.2010 16:51
Беше ми много интересно,приятно и полезно !Очарована съм от курорта и не по-малко от разказа Ви !За мен беше удоволствие ! С нетърпение очаквам продължението !
цитирай
9. magnoliya - Чудесен постинг!
11.10.2010 22:26
Благодаря ти за интересните снимки и подробностите от пътуването и преживяното! Надявам се и следващия постинг да бъде толкова интересен! Лека вечер!
цитирай
10. inel379 - Синева - небесна и земна!
23.10.2010 00:53
Гарнирана с комфорт!
Уханията на лятото са прекрасни!:)
цитирай
11. ckarlet - Плановете на нашето семейство бяха ...
03.11.2010 15:56
Плановете на нашето семейство бяха подобни на вашата страхотна почивка, но по ред причини не можахме да я осъществим. Надявам се следващото лято да успеем. Страхотно лято сте изкарали, Рitagorid!
Поздрави за теб и твоята съпруга!
Ще се радвам да разгледам и други ваши екскурзии!
цитирай
12. ckarlet - А снимката с красивия залез над Е...
03.11.2010 15:58
А снимката с красивия залез над Егейско море ме очарова!
Поздрави!
цитирай
13. анонимен - фантастична почивка
16.03.2011 23:19
Благодаря за добрата информация!тази година и ние се надяваме да изкараме, една фантастична и незабравима почивка на същото място!като се завърнеме и ние ще разкажеме впечатления!
цитирай
14. ttt59 - Идете и се уверете
28.02.2012 11:46
Това беше най -прекрасната почивка на която си прекарахме чудесно това лято.Снимките от басейните са малко старички.Има още детски басейн пързалка и още 3 пързалки на басейна с бара по средата.Това място е наистина екзотично,тихо и спокойно.За децата и възрастните е едно райско кътче.Цените са убийствено ниски за такива невероятни условия за почивка.ИДЕТЕ И СЕ УВЕРЕТЕ-няма да съжалявате!!!
цитирай
15. vacation - Благодаря за полезната статия за ...
11.06.2023 21:40
Благодаря за полезната статия за почивка в Турция!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pitagorid
Категория: Други
Прочетен: 3332044
Постинги: 158
Коментари: 1059
Гласове: 3831
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031