Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог
Автор: kalinvv Категория: Лични дневници
Прочетен: 409877 Постинги: 72 Коментари: 519
Постинги в блога от Юли, 2007 г.

Някъде преди Новата ера цар Пир победил римляните. Победата обаче му струвала твърде много и царят възкликнал: “Още една такава победа и сме загубени”.

Всички ние бяхме свидетели на държавната демагогия, която се развихри около аферата с  медицинските сестри.  Трябваше да носим лентички и да пишем писма. Казваха ни, че сестрите са невинни (което може да е вярно),  но никъде не прочетохме обвинителния акт  и  аргументите въз основа на които тези жени са обвинени. Само ни напомняха  факта,  че Либия е диктатура, управлявана от човек със съмнително психично здраве.

Спомням си процеса  за убийството на Луканов -  няколко години държаха един злощастен украинец и го пуснаха, понеже нямало  доказателства, че той е извършителят. Накрая се оказа, че нищо не се знае. Убиец няма. Само убит.
Сега  ние също сме поставени в страннна позиция - нищо не знаем, но трябва да имаме мнение. Ако  в някоя българска болница се окаже че има заразени  със СПИН няколкостотин български деца (не дай Боже!) , едва ли ще  носим лентички с  налудния  лозунг  “Не сте сами”, за ще защитаваме заподозрените, та дори и да има сериозни основания да се смята , че са само изкупителни жертви.

Това обаче беше удобно, за да си мълчим за нашите проблеми. Защото докато  сестрите в Либия се борят за живота си,  медицинските сестри в България също се борят за живота си, преживявайки с 200лв. Буквално за живота си се борят и учители, научни работници, и пенсионери. Но основанието да се мълчи е , че все пак формално тези хора не са осъдени на смърт. Те обаче са осъдени на мизерен живот!

Големите обещания 8 месеца след влизането ни в ЕС изглеждат като поредния спукан балон. ЕС и НАТО ни помогнаха да изтъргуваме медиците за над 400 милиона долара, което всъщност можеше да се направи и преди 7 години. Това е срамна сделка -явно признаване на две неща  - надмощието на Кадафи над българската политическа класа; и другото - сделката с откупа е явно признаване на вина и плащане в замяна на осъдителната присъда с рушвет.

Очаквахме, че с изпращането на български контингент в Ирак и подаряването на бази на американската армия, САЩ ще отвърне с реципрочна позиция, давайки ни едно съюзническо рамо в борбата. Вместо това, в навечерието на последното потвърждаване на присъдите, Буш побърза да подобри отношенията си с Либия, а ние бяхме поставени за пореден път в позорно положение.

Е, скоро свършва времето на лентичките, евентуално след откупа сестрите ще се върнат в България. Ще бъдат посрещнати славно, ще има преки предавания по всички телевизии. Но ние ще си знаем, че цялата тази работа е твърде безславна.

Ще трябва да се измисли друга залъгалка за народа, за да не мисли за положението си и да протесира за нещо, само не и за собствената си съдба. А то това вече е трудно. Това лято сефте купуваме доматите на същите цени, на които сме купували оранжерийните през зимата. Цените на хранителните продукти само за половин година нарастнаха с една четвърт. Доходите са същите. Остава ни една утеха - не сме сами - почти всички сме така.

span.fon_container{ height:15px !important; white-space: nowrap !important; } span.fon_flag{ background: url(chrome://fon/skin/mflag.gif) no-repeat right; height:15px !important; padding:0px 0px 2px 5px !important; cursor: pointer; } span.fon_noflag{ background: url(images/mflag.gif) no-repeat left; height:15px !important; padding:0px 0px 2px 5px !important; cursor: pointer; } span.fon_flag_a{ background-image: url(chrome://fon/skin/mflag_a.gif); } img.fon_flag { margin-bottom:2px !important; vertical-align: middle !important; } span.fon_phone { background: url(chrome://fon/skin/mmid.gif) repeat-x center; height:15px !important; padding:0px 2px 2px 2px !important; cursor: pointer; } span.fon_phone_a { background-image: url(chrome://fon/skin/mmid_a.gif); } span.fon_phone_inner { color: black !important; text-decoration: none !important; font-family: Verdana !important; font-size: 11px !important; font-weight: bold !important; } span.fon_arrow { background: url(chrome://fon/skin/marrow.gif) no-repeat left; display: inline !important; height:15px !important; padding:0px 10px 2px 0px !important; } span.fon_arrow_a { background-image: url(chrome://fon/skin/marrow_a.gif); }
Категория: Политика
Прочетен: 2359 Коментари: 3 Гласове: 0
04.07.2007 17:17 - Има надежда!

Всеки, който е ходил на море през последните  години е виждал какво става там - хотел върху хотел. Курортните ни комплекси все по-малко създават асоциация като за място за почивка и все повече приличат на малко по-модерен вариант на Люлин, Младост или Обеля 2. Строи се бесмилостно. Копае се там, където не трябва, предизвикват се свлачища. Всички мълчим и никой не си дава сметка, че все нещо трябва да остане и след нас, освен четвъртити бетонни блокове.

Навремето, още преди “демокрацията”, австрийска фирма взе на концесия курортчето “Дюни”. Тогава бях още малък и си спомням, че ходихме на почивка. Имахме познати местни хора и гостувахме при тях. Това, което си помня, бяха коментарите им как австрийците направили курорта за чудо и приказ, без да си позволят да отсекат нито едно дърво. Явно те са оценили по високо нашата природа.

 Сега по жалба на кмета на община Царево с решение на върховния административен съд е отменен защитения статут на Странджа. Ако решението влезе в сила, едно от последните кътчета чиста българска природа ще бъде оковано в бетон.

Хубаво е, че въпреки медийното мълчание стотици млади хора вчера излязоха да протестират.

image

Полицията видимо е била изненадана от мащаба на протеста. Арестувани са 35 души. В сайта  на протеста http://www.savestrandja.hit.bg/ днес се появи нов призив:

 ПРИЯТЕЛИ,
ВИДЯХТЕ КОЛКО СМЕ СИЛНИ ЗАЕДНО!
МОЖЕМ И МНОГО ПОВЕЧЕ ЗАРАДИ СТРАНДЖА!
вие го знаете!

Ще лежим на тротоара пред административната сграда на парламента до президентсвото , но бързо (до 20.00 най-късно) ще се разпръснем И НЯМА ДА БЛОКИРАМЕ ПЪТЯ, защото арестите на 35 души бяха в повече и защото тази полиция не заслужава да й даваме „още“ поводи за грубиянщина тази седмица

ТОЧНО в 19.30 пред президентството в сряда (4 юли).

Носете плакатите, банерите! Супер бяха в петък и понеделник, за да разбират малкото неразбрали какво правим там и защо.

За евентуално продължение ще разберете на място.

ТРЯБВА ДА СМЕ ПОСТОЯННИ И ДА СМЕ ПО УЛИЦИТЕ ДОКАТО НЕ НИ ИЗПЪЛНЯТ ИСКАНИЯТА! ТОВА Е! ДРУГ ВАРИАНТ НЕ НИ ОСТАВИХА!

Това е флаш-моб - спонатнно излизане на улицата, когато искаме да кажем нещо спешно! Нямаме разрешително - рискът е за всеки от нас, но пък риска Странджа да си отиде тихо е просто….тъпо!

В същото време кметът Борисов призовава: “Момчета, не си играйте на революционери! ” (източник). Причината, която се изтъква, за да не бъде разрешен протеста е посещението на германския държавен глава. Според мен германският държавен глава е добре да чуе и види протеста, понеже нашият държавен глава няма да се трогне, а управляващите вероятно са вътре в далаверата. Досега от ЕС не получихме нищо добро, но все пак те са по чувствителни на тема “екология” и много се надявам да направят първото си благодеяние за България - да спрат безумието или в най-лошия случай бездействието на управляващите.

Странджа е прекрасно място, съхранило много ценни видове. Въпреки че е защитена територия, в последните години Странджа не е преставала да бъде място, опустошавано от дървосекачите- бракониери. Сега чакаме да влязат и булдозерите.

P.S. От около 18 часа обявата за протеста на http://www.savestrandja.hit.bg/ е свалена. Много се надявам това да не проява на насилие. Ако бях на мястото на авторите на сайта, бих го направил на чуждестранен хостинг.

Категория: Други
Прочетен: 2244 Коментари: 2 Гласове: 0
Последна промяна: 04.07.2007 18:43
Търсене

За този блог
Автор: kalinvv
Категория: Лични дневници
Прочетен: 409877
Постинги: 72
Коментари: 519
Гласове: 704